Reaktioner på ståljättens nya plan

Kommunalrådet Sven Tornberg (C ), var inte med på Outokumpus informationsmöte. ”Så länge Outokumpu uppfyller miljökraven så har jag ingen annan uppfattning än att det är bra att det kommer mer verksamhet till vårt område” säger Sven Tornberg.

"Just nu så vet vi inte hur det här påverkar det totala utsläppet; ökar, minskar eller är det oförändrat" säger Per Lundbäck.

"Just nu så vet vi inte hur det här påverkar det totala utsläppet; ökar, minskar eller är det oförändrat" säger Per Lundbäck.

Foto: Linda Danhall

Haparanda kommun2019-11-21 05:00

Ett 40-tal människor har samlats till informationen.

Sven Tornberg var inte med på mötet, han säger så här om Outokumpus planer:

– Det är positivt att det händer saker i vårt närområde. Jag utgår från att Outokumpu följer de miljökrav som finns.

Hur tänker du kring miljöfrågan?

– Återigen, myndigheter sätter upp krav på verksamheter, jag som kommunpolitiker kan inte avgöra om det är fel på kraven, och om det i så fall behövs en skärpning. Så länge Outokumpu uppfyller kraven så är det bra, säger Sven Tornberg.

När du säger att det är bra, då tänker du på arbetstillfällen?

– Ja, och det ger inte bara arbetstillfällen på Outokumpu, det ger arbetstillfällen runt om också, säger Sven Tornberg. 

Lena Svanberg är engagerad i Naturskyddsföreningen i Haparanda.

– Det är väl bra att restprodukterna utnyttjas, men det finns alltid en massa ”men” kring vad som händer i processen. Outokumpu står för sina egna kontrollprogram, och frågan är om vi kan lita på dem då? Jag vet inte, säger Lena Svanberg.

Haparandabon Per Lundbäck, kemist och tidigare miljö- och hälsoskyddsinspektör:

– I annonserna står det att de ska ha ett stålsmältverk men det är i själva verket ett slaggsmältverk de ska göra. Den intentionen, att utvinna mer metaller ut slagget, är ju bra. Just nu så vet vi inte hur det här påverkar det totala utsläppet; ökar, minskar eller är det oförändrat?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!