Provledarnas olika versioner av muthärvan

Båda provledarna från Tornedalen åtalas för att ha fuskat med 40 jägarbevis. Den ena provledaren erkänner sina brott. Den andra påstår att han bara var involverad i fyra fusk.

Haparanda kommun 27 november 2019 14:03

Under onsdagen påbörjades rättegången mot provledarna i Tornedalen som misstänks ha tagit emot mutor för att skriva ut jägarbevis. 40 personer ska ha fått sina jägarbevis utan att ens behöva dyka upp vid skjutbanan. Provledarna ska ha fuskat med intygen och ändå skrivit att de varit på plats och klarat av både teori- och skjutprov. Intyg som personerna använder när de söker vapenlicens, vilket flera av de som har erkänt givandet av mutan redan ska ha fått.

Rättegången i Haparanda tingsrätt delas in i tre dagar. Under onsdagen hördes de tilltalade.

En av provledarna är den som har skrivit under jägarbevisen och finns registrerad hos Naturvårdsverket för alla jägarbevis som har godkänts. Det är han som erkänner det omfattande fusket.

Han började som provledare 2012. 2013 började han fuska, men han berättar inte varför. I rättssalen säger han att han inte minns hur allt började.

– Jag mådde inte bra då. Men jag kan inte säga varför jag började.

Den andra tilltalade mannen blev provledare först 2017. Han menar att det är först då han blev involverad i fusk med jägarbevis och att han endast har fuskat med fyra intyg.

– Vi kommer att höra vittnen som inte kommer att kunna styrka åklagarens teorier och det finns ingen som helst teknisk utredning som ger något stöd till de teorierna, säger försvarsadvokaten Jens Arnhof.

 

Åklagaren har däremot en person som talar emot versionen från Arnhofs klient: Den andra tilltalade.

Provledaren som erkänner fusket från 2013 påstår nämligen att den andra tilltalade var med och fuskade redan innan han också blev provledare. Han hävdar till och med att det var genom honom som personer fick reda på att man kunde muta sig till ett jägarbevis och att det var så det började. Mestadels är det personer från Gävleområdet, och en man därifrån är misstänkt för medhjälp till mutbrott för att ha förmedlat kontakt.

Provledaren som erkänner allt menar att båda har varit involverade i allt fusk, men att han själv är den som har skrivit på allt eftersom bara han hade tillstånd hos berörda myndigheter.

Enligt honom tog de emot 3 500 kronor för ett jägarbevis. 1 000 kronor gick till kostnader för beviset och resterande 2 500 kronor delade de på, säger han.

– Det är så korkat, det är bara ånger nu. Så sjukt att jag gjorde det. Jag vet inte varför.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa