Partiet som kan gå emot satsningen

Kommunalrådet vill driva igenom satsningen på stallet och har oppositionen med sig – trots att det kostar mycket mer än tänkt. Sjukvårdspartiet är mer orolig över kostnadsutvecklingen.

Haparanda kommun 13 oktober 2019 06:00

Under måndagen har man extrainsatt möte i kommunstyrelsen för att fatta nytt beslut om stallbygget. Eftersom oppositionen och politiska ledningen hittills har stått på samma sida ska det inte bli större konstigheter, utan man ska snarare komma fram till hur man löser det budgettekniskt. Socialdemokraterna och Centerpartiet meddelar att man det är viktigt att få klart nya stallet.

Men det är ett parti från fyrpartikoalitionen, Sjukvårdspartiet, som har visat oro över att det helt plötsligt kostar flera miljoner mer än tänkt. 

 

Tekniska chefen Jimmy Henriksson berättar att politiska beslutet om ett nytt stall fattades innan någon ordentlig ekonomisk kalkyl fanns tillgänglig. När man nu har påbörjat projektet har det framgått att markarbetet är mer omfattande än man hade trott. Därför har beräknade kostnaden nu stigit, efter att man redan har plöjt ner en miljon i projekteringen, med 66 procent till sju och en halv miljon kronor.

Anders Rönnqvist (SJVP) är politikern som blir oroad, inte av att bygga ett nytt stall utan att det dyker upp så många nya kostnader.

– De som är ridningsintresserade ska ha en bra anläggning, men vi måste ju veta vad det kostar. Att det avviker från budgeten så här mycket känns inte bra. Och hur säkra är de här nya siffrorna, då? Vi måste ta ställning till hur säker den nya kalkylen är innan vi bestämmer oss. Det här påminner om hamnprojektet där det också dök upp nytt tilläggsyrkande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa