Operation Islossning - här är resultatet

Omfattande narkotikabeslag, skjutvapen och andra farliga föremål. Det är resultatet när fem myndigheter har samarbetat i Operation Islossning, som är en av de största kontrollinsatser som någonsin ägt rum i Norrbotten vid gränsen mot Finland.

Martin Petersson, Anna Väppling, Lars Öberg, Kari Hannu och Tuomo Kunnari om insatsen Operation Islossning och resultatet av den,

Martin Petersson, Anna Väppling, Lars Öberg, Kari Hannu och Tuomo Kunnari om insatsen Operation Islossning och resultatet av den,

Foto: Lotta Nilsson

Haparanda kommun2019-10-25 15:47

Det är svenska och finska Tullverket, polisen på båda sidorna och åklagarmyndigheten som samverkat i Operation Islossning, som pågått under de senaste två veckorna med avslutning natten mot fredagen.

Bakgrunden till satsningen är att Tullverket de senaste åren anses ha gjort fina beslag i Haparanda med omnejd, därav beslutet om en nationell insats med fokus på narkotikasmuggling.

Det finns också en koppling till polisens medborgarlöften i området, att ha fokus på narkotikarelaterad brottslighet.

Omkring 40 tulltjänstemän från hela landet har samarbetat med finsk tull och svensk och finsk polis och åklagare för att bekämpa den gränsöverskridande brottsligheten i Norrbotten, alla parter inräknade har totalt 80 tjänstemän involverats.

Det kan jämföras med att tullen har tio anställda i Haparanda, med målet några fler, och tullen i Torneå har 15 anställda.

I Torneå finns i nuläget en synlig gränskontrollplats, det saknas på den svenska sidan.

– Det är en sak vi behöver utvärdera, det är önskvärt med kontrollplatser, kontrollhallar, där vi kan köra in fordon, säger Martin Petersson, Tullverket, insatsledare för kontrolloperationen.

Resultatet av arbetet är beslag av sammanlagt fem tillståndspliktiga vapen (pistoler och ett gevär), 156 patroner, fem farliga föremål så som knogjärn, elchockvapen, teleskopbatong och OC-spray, 398 ecatasytabletter, cirka 217 gram amfetamin och 39 gram flytande amfetamin, cirka 450 gram cannabis och cirka 400 övriga narkotikaklassade tabletter.

Uppfattningen uppges vara att narkotikan går åt båda hållen, till Sverige och Finland, men har ett högre gatupris i Finland.

 – Beslagen är mer än vad jag innan insatsen trodde, säger Lars Öberg, lokalpolisområdeschef Östra Norrbotten.

Där till så uppges insatsen ha lett till bieffekter som att andra brott klarats upp, som några större klädstölder.

Två av vapnen hittades på torsdagskvällen.

– Det visar att det inte bara är i storstäderna som det förekommer vapen i de här miljöerna, säger Lars Öberg.

Anna Väppling, kammaråklagare vid åklagarmyndigheten, säger att insatsen resulterat i att 22 husrannsakningar har genomförts, ett antal gripanden har gjorts och cirka fem människor har anhållits, majoriteten för narkotikabrott.

Antalet narkotikarelaterade brott av normalgraden uppges uppgå till elva stycken.

I en punktskattekontroll lär 20 160 cigaretter ha påträffats, vilket ska ha lett till en husrannsakan.

I samband med en husrannsakan ska 119 000 svenska kronor, 18 510 euro och 700 dollar ha beslagtagits.

Kari Hannu och Tuomo Kunnari, inspektörer vid finska tullen, är nöjda med insatsen.

– Vi har kontrollerat lastbilar och personbilar och använt vår röntgenutrustning, säger Kari Hannu.

Nu ska insatsen utvärderas.

Tullverket mäter samhällsnyttan i arbetet och här räknar de den till 1,4 miljoner kronor.

Kostnaden för insatsen uppges uppgå till mellan 300 000 kronor och 400 000 kronor, boende för tjänstemän som tillfälligt vistats i Haparanda och teknisk utrustning uppges ingå i summan.

– Insatsen i Haparanda har varit väldigt lyckad, säger Martin Petersson med medhåll av övriga, som tillägger att arbetet fortsätter även om den aktuella kontrolloperationen avslutats.

– Det är hederligt tullarbete i grunden, skillnaden nu är att vi var fler koncentrerade här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!