Oklar vinst med förskoleavgiften

Haparanda stad inför en avgift i förskolan – för att få mer pengar att satsa på verksamheten. Hur mycket pengar? Ingen vet. I början verkar det till och med kosta pengar.

Niklas Olsson (M) försvarar förskoleavgiften och menar att den kommer att ge pengar direkt till verksamheten i framtiden, men att det kostar pengar för att administrera avgiften.

Niklas Olsson (M) försvarar förskoleavgiften och menar att den kommer att ge pengar direkt till verksamheten i framtiden, men att det kostar pengar för att administrera avgiften.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-09-24 08:56

Socialdemokraterna förlorade i kommunfullmäktige i juni. C, SJVP, M och KD drev igenom en avgift i förskolan som ska implementeras under hösten, tidigast i november enligt senaste beskedet. Men S vill nu veta: Hur mycket pengar ger det här kommunen? Det har talats i nivåer om två miljoner kronor, men något direkt svar finns egentligen inte. Det man vet är däremot att det kommer att kosta pengar att implementera det nya systemet.

– Det här kommer initialt att kosta pengar. Det kommer inte att ge pengar, utan ett minus för kommunkassan. Ni tar pengar från barnfamiljer för att spä på kommunala administrationen. Har jag förstått det rätt, frågar Ida Karkiainen (S).

– Meningen är att vi ska få in pengar som vi kan använda i kvalitetsarbete. Inledningsvis blir det naturligtvis dyrare när verksamheten ska dras igång och vi måste köpa diverse mjukvara och lägga mer tid på att behandla varje faktura, säger Niklas Olsson (M) som är ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Politiska ledningen räknar med att förskoleavgiften kommer att ge bra pengar till verksamheten på sikt, förmodligen redan under det första året.

Frågan om skolstrukturen och folkomröstningen lockade som väntat till ytterligare debatt under måndagens fullmäktigesammanträde. 

Koalitionen valde att inte godkänna folkinitiativet eftersom det saknas personnummer till underskrifterna, trots att man kunnat identifiera 791 personer som har skrivit under för en folkomröstning. Och precis som Socialdemokraterna har förvarnat om tänker man överklaga koalitionens beslut som nu är officiellt.

– Jag förstår att ni kör över oss och de 791 registrerade som in inte låtsas finns. Men konsekvensen blir också att vi måste agera och vi ska se till att det här får prövas rättsligt, säger Bengt Westman (S) som kanske var hårdast i kritiken mot politiska ledningen och som dessutom var upprörd över att det hade tagits bort ett viktigt stycke i dokumentet om folkinitiativet som han menar var gjort för att ändra spelreglerna till deras fördel.

– Det är som när Carl Bildt (M) var statsminister. Det är den enda vägens politik som gäller och ni struntar i att det finns en opposition.

Perarne Kerttu (C) menar att det inte spelar någon roll vad S tycker om frågan. Egentligen inte heller vad koalitionen tycker, så länge folkinitiativet inte är korrekt.

– Ni begär att vi ska vara lagvidriga, men det tänker vi inte vara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!