Ödesmötet i Haparanda - majoriteten kan falla

Arbetsmiljöproblemen i stadshuset kan leda till att fyrpartikoalitionen spricker. Enligt uppgifter till Norrbottens Media kommer Haparandas politiska karta att ritas om redan under torsdagskvällen.

Om inte något nytt dyker upp inför eller under torsdagens möte väntas samarbetet i fyrpartikoalitionen bli avslutat och Haparandas kommunfullmäktige saknar då en tydlig majoritet.

Om inte något nytt dyker upp inför eller under torsdagens möte väntas samarbetet i fyrpartikoalitionen bli avslutat och Haparandas kommunfullmäktige saknar då en tydlig majoritet.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-17 06:00

Utåt sett har samarbetet fungerat bra sedan man för första gången tog makten från Socialdemokraterna i Haparanda. Men redan efter ett år kan samarbetet mellan Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sjukvårdspartiet upphöra.

På torsdagskvällen har koalitionen ett internt möte. Och uppgifter till Norrbottens Media gör gällande att mötet är av sådan karaktär att utfallet sannolikt blir att alla partier inte längre kan fortsätta samarbetet. 

Om det blir som flera källor till tidningen väntar sig – att Sjukvårdspartiet inte längre kommer att tillhöra koalitionen – så har inte C, M och KD längre någon egen majoritet. Om inte nya samarbeten bildas innebär det att Sjukvårdspartiet får en vågmästarroll i kommunfullmäktige.

Sprickan som har uppstått är baserad på den arbetsmiljöfråga som nu är aktuell i kommunen, där inte minst politiker från Sjukvårdspartiet av vissa tjänstemän från kommunen påstås störa deras arbetsmiljö.

I en chefsenkät kom det fram att många i kommunhuset har en dålig relation med politiker eftersom de upplever sig motarbetade och pressade av dem. 

– Det är en organisation där många känner sig ifrågasatta och misstrodda. Det görs egna utredningar av politiker och det skapar dålig stämning. När man blir utsatt för misstroende på det sättet så blir man försiktig i sitt sätt att hantera saker och ting. Det här har pågått under en tid och jag kan inte se att det har minskat, säger kommundirektören Lena Ekh.

Sjukvårdspartiets gruppledare Anders Rönnqvist håller inte med och säger att partiet inte har stått för vare sig regelbrott eller övertramp.

En av politikerna som känner sig träffad av det som har kommit fram under de senaste dagarna är Åsa Hansson (SJVP).

Hansson berättar att hon har begärt ut handlingar från kommunen i olika ärenden. Hon gör det, säger hon, för att sätta sig in i uppdraget, i verksamheten och förutsättningarna för de ärenden som hennes nämnder hanterar. 

Hon nämner några fall som hon tror har blivit extra känsliga. Som hamnprojektet, som visade sig bli dyrare än man hade trott från början. Och äldreboendet Klippan, som har blivit en utdragen arbetsmiljötvist.

Hansson tror att en sak som ligger bakom att man upplever Sjukvårdspartiet som jobbiga är att de gräver i saker som faktiskt visar sig har brister.

– Jag kan förstå om detta känns nytt för vissa tjänstemän om detta aldrig hänt under tidigare styre. Jag kan också förstå att det finns en del obehag förknippat med att lämna ut vissa underlag då det flera gånger handlat om beslut som har drabbat kommunen ekonomiskt, eller beslut som är fattade utan politisk förankring trots att de borde vara det. Vilket kan få allvarliga konsekvenser, säger Åsa Hansson (SJVP).

Är missförhållandet att Sjukvårdspartiet är för obekväma? Eller är det för obekvämt att Sjukvårdspartiet petar i missförhållanden? Det är frågeställningen som partiet tycker ska tas på större allvar i kommunen.

Kommunalrådet Sven Tornberg (C) har redan tagit ställning emot Sjukvårdspartiets agerande. Han förtydligar sin ståndpunkt här:

– Min bild av politikens roll är att vi ska peka ut riktlinjer, sätta mål och tillföra medel och resurser. Kontroll och tillsyn har vi särskilda organ som ska ägna sig åt och inte politiker som sitter i nämnder och styrelser.

Ingen av fyrpartikoalitionens gruppledare vill uttala sig om torsdagens möte.

Åsa Hansson (SJVP) menar att hon och hennes partikollegor agerar som aktiva nämndsledamöter ska göra.
Åsa Hansson (SJVP) menar att hon och hennes partikollegor agerar som aktiva nämndsledamöter ska göra.
Mandaten i fullmäktige

Socialdemokraterna: 10

Centerpartiet: 7

Sjukvårdspartiet: 6

Moderaterna: 4

Kristdemokraterna: 2

Vänsterpartiet: 1

Sverigedemokraterna: 1 (tom stol)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!