Kultursatsande kommun - med oklar framtid

Haparanda är en av kommunerna som satsar mest pengar i hela landet på kultur. Nu står man inför en organisatorisk förändring och ser ut att slopa en nyckelroll för kulturen.

Kalottjazz- och bluesfestivalen är ett av Haparandas största gränsöverskridande kulturevenemang som har arrangerats 36 gånger.

Kalottjazz- och bluesfestivalen är ett av Haparandas största gränsöverskridande kulturevenemang som har arrangerats 36 gånger.

Foto: Mats Bengtsson

Haparanda kommun2019-11-26 09:59

Haparanda ligger på sjunde plats i hela Sverige när det kommer till nettokostnad på kultur per invånare. Medan snittet i Sverige var 1 330 kronor lade Haparanda kommun 1 845 kronor per invånare under 2018 vilket motsvarar 2,7 procent av hela driftbudgeten, vilket också är en bra bit över genomsnittet i riket. Bara Arjeplog satsade mer i länet, 13 kronor mer per invånare.

Att Haparanda har satsat mycket på kultur råder det därför inga tvivel om. Kommunalrådet Sven Tornberg (C) säger att man ämnar fortsätta satsa på kultur. Men organisatoriskt står man inför, eller har redan påbörjat, en förändring.

Sedan årsskiftet har man stått utan kulturchef. Fritidschefen Allan Fjellvind har i stället varit fritids- och kulturchef sedan dess. Fjellvind, som på 20 procent är anställd hos kommunala bolaget Bottenvikens reningsverk, jobbar 40 procent med kultur. I övrigt har man bara en tjänst som endast jobbar med kulturfrågor, kultursamordnaren.

Fyrpartikoalitionen meddelade tidigare i år att man vill göra en större genomlysning av organisationen innan man bestämmer sig. Förslaget från förvaltningen är att ha en gemensam chef för fritid och kultur. Politiken har inte bestämt vilken riktning man ska ta, men eftersom det är en så pass liten förvaltning ser man att en chef kan räcka.

– Hittar man rätt person tror jag att det blir riktigt bra. Det blir mer pengar till verksamhet istället för att betala mer i chefslöner, säger kommunstyrelsens ordförande Sven Tornberg (C).

Socialdemokraterna har tidigare varit skeptiska till att man inte har anställt en ny kulturchef och visat oro för att kommunens kultursatsning i och med det kan avta.

– Om vi inte har en kulturchef innebär det verkligen inte att vi satsar mindre på kultur, säger Tornberg.

Fritidschefen Allan Fjellvind som har ansvaret för kulturen i dag menar att man som chef över en så liten organisation jobbar väldigt operativt och att fördelen med en kulturchef helt enkelt är att man har någon som jobbar heltid med kultur.

Nu har man tappat arbetskraft.

– Kulturen har ju tappat folk. Det har ju fritid också i och med att jag måste fokusera på kultur nu. Så alla blir lidande. Men det är väl så det blir när det ska effektiviseras.

Kommundirektören Lena Ekh har föreslagit att man flyttar landsbygdsutvecklaren till kulturens avdelning för att stärka arbetslaget.

Allan Fjellvind är tillsvidare fritids- och kulturchef i Haparanda.
Allan Fjellvind är tillsvidare fritids- och kulturchef i Haparanda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!