Koalitionen vägrar folkomröstning

Kommunen har kontrollerat att det är Haparandabor som har skrivit på folkinitiativet. Men så länge personnummer saknas tänker inte koalitionen ha någon folkomröstning om skolstrukturen.

Koalitionen räknar fortfarande inte namnunderskrifterna som ett folkinitiativ. Därför blir det ingen folkomröstning om skolstrukturen.

Koalitionen räknar fortfarande inte namnunderskrifterna som ett folkinitiativ. Därför blir det ingen folkomröstning om skolstrukturen.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-09-24 07:31

Det var i början av juni som folkinitiativet med omkring 900 namnunderskrifter lämnades in till kommunfullmäktiges presidium. Över 10 procent av kommunens röstberättigade ville ha en folkomröstning för hur den nya skolstrukturen ska se ut. Fyrpartikoalitionens förslag skulle ställas mot Socialdemokraternas. 

Eftersom de allra flesta underskrifterna saknade personnummer, vilket är ett lagligt krav för ett folkinitiativ, slog koalitionen dock ifrån sig frågan om folkomröstning. Men vid junifullmäktige blev frågan ändå återremitterad genom en minoritetsåterremiss. På måndag ska frågan upp igen. Nu har kommunen säkerställt att det är Haparandabor som bor på de adresser som de har uppgivit vid namnunderskriften. Men utan personnummer tänker koalitionen ändå avvisa folkinitiativet.

– Det står tydligt i kommunallagen och det måste vi förhålla oss till, säger kommunalrådet Sven Tornberg (C).

Nina Pörhölä (S) menar att hon har försökt få till ett möte under veckan för att få en ny diskussion om skolstrukturen, trots att koalitionen med C, SJVP, M och KD redan drev igenom sitt förslag förra fullmäktigesammanträdet.

– Det var de inte intresserade av. Vår förhoppning är ändå att de lyssnar till folket och drar i handbromsen. De säger ju att de vill ha bättre dialoger med medborgare och att de ska vara med på möten. Men när medborgarna tycker till som i det här fallet blir de överkörda, säger Nina Pörhölä (S).

Sven Tornberg (C):

– Socialdemokraterna vill ha möten för att få en kompromiss. Men det de kallar för kompromiss är att vi ska gå med på förslaget som de redan har lagt. Nu är ett beslut fattat och skolfrågan måste gå framåt. Vi har redan diskuterat den länge nog.

Nina Pörhölä nöjer sig inte med kommunalrådets förklaring. Hon menar att kommunens senaste efterforskningar räcker: Det är visat att en nog stor del av befolkningen vill ha en folkomröstning.

– Vi har varit i kontakt med en jurist hos SKL som menar att det intressanta i det här är att identifiera medborgarna och det är gjort. Om inte koalitionen godkänner det här så kommer vi att överklaga för att få det här prövat, säger Pörhölä.

Om förvaltningsrätten i så fall skulle ge S rätt så krävs det ett minoritetsbeslut i fullmäktige för att en folkomröstning ska bli av.

Sven Tornberg (C)
Sven Tornberg (C)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!