Hon kan stoppa NMR:s demonstrationer

Går det att få bort rasistiska organisationer? Ida Karkiainen (S) har blivit invald i kommittén som ska utreda om en ny lagstiftning är rätt väg att gå.

Haparanda kommun 6 oktober 2019 18:15

Nästa vecka ska politikern från Haparanda besöka Boden där kommunalrådet Claes Nordmark (S) ska prata om hur Nordiska motståndsrörelsen intog Boden.

– Alla minns väl hur NMR hotade och trakasserade folk på gågatan och i vallokalen där man till och med filmade folk. Det var minst sagt förjäkligt hur det var och så ska vi aldrig ha det igen. Alla ska kunna känna sig trygga i vår kommun. Därför är det jättebra att det äntligen händer något, sade Nordmark till Norrbottens Media när regeringen offentliggjorde att man skulle tillsätta den här komittén.

Den organiserade rasismen utgör enligt regeringens uppfattning ett särskilt hot mot samhället.

Ida Karkiainens uppdrag är att kartlägga hur andra länders förbud har lyckats, överväga om det ska vara straffbart att delta i en rasistisk organisation eller om det går att införa ett förbud mot organisationer och om det kan få önskad effekt. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast 28 februari 2021 och ska då ska man även lämna ett förslag till en ny lag om det är vad man tycker behövs.

Våldsbenägna extremistiska krafter är naturligtvis något som Ida Karkiainen helst skulle slippa se i demonstrationståg.

– De som har överlevt förintelsen och nu får se nazister komma tillbaka på gatorna – de ser ju att demokratin är i fara igen. Det känns angeläget att få bukt med det här.

Men det är komplexa frågor eftersom det handlar om grundlagsfrågor som kan komma att rubbas om man ska göra något.

– Det är inte säkert att ett förbud enligt lag är rätt väg att gå och det är svårt. Att öppna upp grundlagen i sig är en stark åtgärd. Men vi är inte bara bundna till grundlagsfrågor. Vi kommer i den här kommittén att titta på andra lösningar, säger Ida Karkiainen.

Karkiainens kommitté kommer att titta på Finland där man nyligen har infört ett förbud. Men att införa ett förbud behöver inte lösa allt. Till exempel i Tyskland där man har ett förbud ser man hur nynazistiska organisationer ändå vinner ny mark, säger Karkiainen (S).

– Man kan förbjuda organisering, men det handlar i grund om botten om att förändra attityden, varför man överhuvudtaget blir nazist eller får rasistiska uppfattningar. Ett förbud mot organisering löser ju inte grundproblemet, men det skulle kunna lösa en del av problembilden – att man får se nazismen på våra gator.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa