Haparandas handel kraftigt påverkad av gränsstängningen

Susanna Blomster hade haft öppet sin klädbutik i Haparanda i bara sju månader när hon drabbades av den första smällen: Bröstcancer. När hon var tillbaka på jobbet kom nästa: En stängd gräns. "Det är tufft", säger hon.

Susanna Blomster som är ägare av butiken Fancy & Fab säger att gränsstängningen tagit hårt på hennes butik.

Susanna Blomster som är ägare av butiken Fancy & Fab säger att gränsstängningen tagit hårt på hennes butik.

Foto: Henny Bucht

Haparanda kommun2020-04-20 05:00

För cirka en månad sedan skrev Norr Media om gränsstängningen till Finland och hur Haparandas näringsliv skulle komma att stå inför en tuff utmaning. Parkeringen utanför Ikea och Ikano, som i vanliga fall är full i bilar, står nu nästan tom.

Susanna Blomster som är ägare av klädbutiken Fancy & Fab som ligger i Ikanohuset i Haparanda säger att stängningen av gränsen tar hårt på butikens försäljning.

– Vi har påverkats jättemycket då vi har många finska kunder. I dagsläget är det bara Haparandabor och någon enstaka från Kalix och Övertorneå som handlar, säger hon.

Butiken är relativt nyöppnad och är ännu i etableringsfas vilket gör den här krisen extra påtaglig.

– Vi har haft öppet i ett och ett halvt år så det är tufft att den här krisen kom nu. Jag har varit sjuk också och har precis kommit tillbaka efter en lång sjukskrivning, säger Blomster.

Hon hann ha öppet butiken i 7 månader innan hon fick bröstcancer. Nu när hon är tillbaka möts hon av en ny kris vilket Susanna Blomster tycker är väldigt tufft.

 Några som också påverkats hårt av gränsstängningen är alla snusbutiker, där finska kunder utgör större delen av handeln.

– Det har blivit väldigt mycket lugnare. Vi har cirka 80 procent finska kunder i vanligt fall och de kunderna faller bort helt, säger Markku Ojala, butikschef på Tobaksbolaget i Haparanda.

Tobaksbolaget är nyöppnat sedan november förra året och har det extra svårt nu i kristider. Det finns även en stor konkurrens inom snusförsäljning i Haparanda då sju andra butiker är inriktade på just snus.

– Varje kund som kommer in är viktig oavsett kris eller inte. Vi ser inte de andra butikerna som fiender utan önskar allt gott till varandra alla kämpar vi på just nu, säger Ojala.

På storgatan i Haparanda ligger NordicOptik som är en lokal optikerbutik och även den har påverkats hårt av krisen.

– Förut gjorde vi kanske sju - åtta synundersökningar per dag nu är det kanske en eller max två per dag, säger Kaisa Ponkala som är delägare och optiker.

Butikens försäljning påverkas något av gränsstängningen men främst är det tappet av svenska kunder som väljer att stanna hemma som påverkar.

– Vi klarar oss ett tag till med allt stöd och korttidspermitteringen men håller det i sig alltför länge är jag orolig för en konkurs, säger hon.

Du är en av dem som arbetspendlar över gränsen från Torneå varje dag, hur funkar det?

– Jag har med mig ett bevis på att jag jobbar här och måste varje dag fylla i en blankett där jag skriver under på att jag lovar att vara i karantän hemma i Finland, säger Ponkala.

På Ikea i Haparanda jobbar också många som är bosatta i Torneå. De har fått möjligheten att arbeta hemifrån med kundservicefrågor och planering.

Ikea, som är en av Haparandas största dragplåster vad gäller handeln, har hittat en del nya sätt att driva sin försäljning på. Henrik Eneros som är marknadschef på Ikea HaparandaTornio berättar om förändringarna inom verksamheten.

– Vi försöker hela tiden anpassa oss efter kunden. Vi har exempelvis stängt kundrestaurangen och snabbt valt att utbilda restaurangpersonalen så att de kan hjälpa till på andra ställen i varuhuset. I och med att online försäljningen ökar så har vi ett mycket högre tryck på lagret och då försöker vi styra om resurserna ditåt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!