Fortsatt oenighet: Så går tvisten i Haparanda

Sjukvårdspartiet tycker fortfarande inte som de andra i koalitionen. De reserverar sig mot kommunstyrelsens nya beslut i arbetsmiljötvisten.

Koalitionen i Haparanda tycker fortfarande olika i arbetsmiljöfrågan.

Koalitionen i Haparanda tycker fortfarande olika i arbetsmiljöfrågan.

Foto: Herman Öberg

Haparanda kommun2019-10-29 21:49

Kommunstyrelsen fattade beslut att ta in en extern part för att utreda arbetsmiljön i kommunhuset. Det görs som en följd av både det anonyma brev som kom in och den enkäten som gjordes där sprickan mellan förvaltningen och politiken offentliggjordes. Man överlåter det till HR-avdelningen att ta fram vem som ska utföra utredningen om arbetsförhållandena i förvaltningen.

Sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet. De anser fortfarande att det här har hanterats fel.

För det första tycker man fortfarande att det var felaktigt att ta upp relationen till politikerna när man gjorde chefsenkäten. Men framförallt vill SJVP att man direkt ska koppla in Arbetsmiljöverket för att kolla på hur förvaltningen mår.

Sven Tornberg (C) håller inte med.

– Arbetsmiljöverkets uppgift blir ju att se till att vi åtgärdar problemet. Vi måste först se vad problemet är och sedan upprätta en plan för att åtgärda det. Sedan kan de få se om vi har gjort tillräckligt, men än så länge har vi ju inte gjort något.

Ni är fortfarande inte överens?

– Vi är överens om att vi inte är överens vad politikens uppgift är.

Anders Rönnqvist (SJVP) håller med.

– Det är en styrka att vi kan ha olika uppfattningar. Det här är ju inte en ideologisk fråga, utan mer en omdömesfråga. Jag hade löst det här på ett annat sätt, bara. Jag tycker att enkäten som gjordes var helt missriktad och nu borde man skyndsamt åtgärda missförhållanden som finns bland personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!