Barents center-profiler stäms på 95 miljoner

Barents center-fiaskot får ett rättsligt efterspel. Under tisdagen lämnade Concent in en stämningsansökan mot Mikael Fahlander och bolagets tidigare styrelse, värt 95 miljoner kronor.

Mikael Fahlander och David Lehto är två av Barents center-profilerna som stäms av Concent.

Mikael Fahlander och David Lehto är två av Barents center-profilerna som stäms av Concent.

Foto: Petra Älvstrand

Haparanda kommun2019-10-23 12:06

Nuvarande vd:n Björn Sahlström har under två års tid granskat bolagets förfarande och mycket kretsar kring affärerna runt Barents center, projektet som skulle innebära ett nytt köpcentrum, en skola, multiarena och hotell i Haparanda. Norrbottens Media har nu tagit del av stämningsansökan som Concent har lämnat in mot hela den tidigare styrelsen och mot Mikael Fahlander.

I stämningsansökan hävdar man att Concent har genomfört otillåtna värdeöverföringar till bolag som Mikael Fahlander direkt eller indirekt hade intressen i, totalt för 95 miljoner kronor. Fahlander var inte styrelseledamot i Concent under tiden, men Concents nuvarande ledning menar i sin stämningsansökan att han var en företrädare för bolaget och att han hade starkt inflytande över styrelsens agerande.

Eftersom bolagen som tog emot pengarna vid värdeöverföringarna har gått i konkurs och saknar betalningsförmåga kräver man i stämningsansökan att Fahlander och den tidigare styrelsen ska stå för notan på 95 miljoner kronor. Haparandaprofilerna David Lehto och Patrik Oja var två av ledamöterna i styrelsen.

Under utredningen mot tidigare styrelsen framkommer uppgifter som gör att man från Concent ifrågasätter om det någonsin fanns intention att bygga Barents center. Det här är något man berättar för SVT som gör ett uppföljande reportage i onsdagens Uppdrag granskning.

Både David Lehto och Mikael Fahlander säger till SVT att det är felaktiga anklagelser från Concent. Fahlander förnekar även, enligt SVT, att han skulle ha fått 95 miljoner överförda från Concent till hans bolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!