Han är världens tredje bästa brandman

Tävlingar i 35 gradig värme med full brandmansutrustning är inget som avskräcker brandmannen David Nyström fråm Piteå.

13 augusti 2019 12:06

Ihop med sex stycken andra från räddningstjänsten i Piteå reste i förra veckan David Nyström till Chengdu i Kina för att tävla i World police and fire games, där poliser och brandmän från hela världen med heltidsarbete tävlar mot varandra. Totalt finns det drygt sextio olika grenar att ställa upp i, allt från bänkpress till luftgevärsskytte. Det finns också specifika grenar för moment som ingår i arbetet som polis eller brandman, där man kan tävla både individuellt och i lag.

David Nyström, heltidsbrandman vid räddningstjänsten i Piteå, är världens tredje bästa brandman som bevisades i hans individuella tävlan i grenen Ultimate fire fighter. Grenen består av fyra olika delmoment och består bland annat av att rulla brandslang, springa upp och ner på stegar och att dra en 80-kilos tung docka på en 30 meter lång sicksack-bana. Tävlingen utfördes i full mundering och i den 35 grader varma luften erkänner David att det kräver sina förberedelser.

– Man fick dricka mycket vatten. Det kräver också att man har en god fysik sedan tidigare och att man exempelvis tekniktränat på att rulla slang, säger han.

Förutom god fysik och att teknikträna som förberedelser, gäller det även att förbereda sig på plats.

– Dagarna innan tävlingen var vi till tävlingsplatsen för att känna på grejerna. En slang är ju alltid en slang, men den kan ändå kräva en viss teknik beroende på hur till exempel glidet är. Dessutom är det skillnad på hur kopplingar ser ut i Sverige jämfört med Kina.

Tredjeplatsen i den individuella tävlingen ledde också till att han fick hoppa in i USA:s lag under lagtävlingen, då de var en man kort.

– Det var fantastiskt roligt att tävla ihop med dem, fastän vi kom på plats 12 av totalt 12 startande, säger David.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Bengtsson/PT