Tekniken är en stressfaktor

Teknikstressad?
-  Vi måste lära oss att inte alltid vara uppkopplade, säger Anette Ek Lindqvist, hälsovägledare och egen företagare i Vuollerim.

Med världen i handen och Norrbottens under fötterna. Anette Ek Lindqvist konstaterar att den nya tekniken är fantastisk på många sätt.

Med världen i handen och Norrbottens under fötterna. Anette Ek Lindqvist konstaterar att den nya tekniken är fantastisk på många sätt.

Foto: Göran Ström

Hälsa2013-03-26 11:08

Anette Ek Lindqvist driver ett enmansföretag inriktad mot hälsa i byn Vuollerim, Jokkmokks kommun, sedan 2009.

Det är möjligt att bo i glesbygden och vara entreprenör tack vare resor runt om i länet - och tekniken som gör att Anette Ek Lindqvist snabbt kan kommunicera med sina kunder - och framtida kunder - via mail, Facebook och telefon. För henne - precis som för många andra företag - har sociala medier blivit en ny och billig arena att synas på och skapa nya kontaktytor. Baksidan är att jobb och fritid flyter ihop, och tid för annan aktivitet och vila blir lätt bortprioriterat.

-  Idag kräver samhället snabb kommunikation, och det är positivt att vi kan nå varandra världen runt. Men det kan naturligtvis vara en stressfaktor också, konstaterar Anette Ek Lindqvist.

-  Många behöver lära sig att vi inte behöver vara ständigt uppkopplad och förstå att vi har ett eget val. Man kan bestämma sig för att inte ta jobbsamtal eller svara på mail efter åtta på kvällen till exempel.

Anette Ek Lindqvist konstaterar att varje människa måste försöka ta ansvar för sin egen hälsa, och lyssna på sin kropps signaler. Kroppen talar om när den är trött och för stressad, men vi kan välja att lyssna eller inte.

-  Har vi varit utsatt för negativ stress under lång tid får vi tunnelseende, vi ser inte omvärlden, vi ser inte det som pågår runt oss utan fokus blir att överleva, säger hon.

Teknikstressad? Här är några råd på vägen:

1. Lev inte ditt liv genom sociala medier. Allt behöver inte ständigt uppdateras.

2. Våga stäng av mobiltelefonen och svararen tar samtalen. Du kan ringa upp sedan.

3. Bestäm en tid för när du kollar jobbmailen en sista gång och håll dig till det.

4. Våga lämna jobbet på jobbet och ha en fritid där aktivitet och återhämtning är möjlig.

5. Vi kan få bekräftelse via sociala medier - men se till att umgås och träffa människor i verkliga livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om