Tandhälsan bättre och bättre

En 19-åring i Norrbotten har i i snitt tre lagade tänder.I början av åttiotalet var snittet tio till femton lagningar i munnen inte ovanligt.

Foto: Kurt Engström

Hälsa2013-03-26 08:47

Övertandläkaren Monika Degerman Svensson konstaterar att tandhälsan i Norrbotten liksom i riket i stort har förbättrats för varje generation.

25 procent av länets 19-åringar har inga lagningar i munnen alls, vilket är mycket bra enligt Monika Degerman Svensson. I medeltal har en 19-åring tre lagade tänder och det finns inga större skillnader mellan länets kommuner. Jokkmokks ungdomar hade under 2011 något sämre tandhälsa än övriga kommuner, men Monika Degerman Svensson säger att det snarare är ett utfall av en liten ungdomskull det året.

-  Det svänger mer i de små kommunerna vad gäller tandhälsa och det ger hårda utslag i statistiken. Men överlag har vi inga stora skillnader

I Norrbottens inland är det vanligare med tandlösa personer än i länet i stort. Det beror på att äldre personer, de som idag är över sjuttio år, i regel inte hade tillgång till barntandvård och att de kom i kontakt med tandvården sent i livet. Det var också vanligt att man drog bort en individs alla tänder och ersatte det med tandprotes vid unga år.

-  Vi kommer inte se sådan skillnad i statistiken för kommande generationer, säger Monika Degerman Svensson.

310 000 besökt hade Folktandvården och siffrorna har varit relativt oförändrat under de sju år man för besöksstatistik.

lina.nj@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om