Skiftarbete ökar risk för cancer

Kvinnor som skiftarbetar med nattpass har ökad risk för att få bröstcancer.
–  En hypotes är att man påverkar nivåerna av sömnhormonet melatonin, säger Mats Lejerbäck, företagsläkare vid LKAB.

Malin Engrund jobbar skift vid LKAB. För att inte påverkas negativt att hela tiden ställa om sin dygnsrytm är hon noga med att träna.
  - Det gör mig så mycket piggare, säger hon.

Malin Engrund jobbar skift vid LKAB. För att inte påverkas negativt att hela tiden ställa om sin dygnsrytm är hon noga med att träna. - Det gör mig så mycket piggare, säger hon.

Foto: lina norberg juuso

Hälsa2013-03-22 13:33

Tidigare studie som är gjorda på nattarbetade personal visar att nattarbete tycks vara en riskfaktor vad gäller ökning av bröstcancer för kvinnor. Hur stor procentuell risk är dock svårt att ringa i, eftersom saker som rökning, ärftlighet, andra sjukdomar med mera spelar in. Varför nattarbete tycks öka benägenheten att drabbas av bröstcancer är oklart, men det finns teorier. En arbetshypotes är att det hänger ihop med produktionen av sömnhormonet Sedan vet man att blinda med höga melatoninnivåer i lägre utsträckning utsträckning än andra kvinnor drabbas av bröstcancer . Ljus trycker ner melatoninnivåerna i kroppen och melatonin har en skyddseffekt. Vid nattarbete jobbar kvinnorna i ljus och de får på så vis extra ljusexponering en tidpunkt när kroppen är inställd på vila. Forskning visar också att människor sover kortare tid efter ett nattpass, än om de sover under natten efter dagsjobb.

Överlag är skiftarbete slitsamt för hälsan, speciellt om nattskift ingår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!