Personligt: Livet efter cancern

Det kan finnas ett bra liv efter cancern. Annika Älvero drabbades av äggstockscancer för fyra år sedan.Efter operationer och sjukskrivning är hon tillbaka med större livslust än någonsin. -  Tacksamhet är ordet. Jag lever och tar till vara på det lilla, säger hon.

Livet är härligare än någonsin. Det säger Annica Älvero som tagit en match mot cancern.

Livet är härligare än någonsin. Det säger Annica Älvero som tagit en match mot cancern.

Foto: lina norberg juuso

Hälsa2013-03-26 09:54

Kirunabon Annika Älvero drabbades av cancer i ena äggstocken år 2010. Hon fick opereras två gånger, bland annat för att ta bort livmodern. Idag har hon ett år kvar av efterkontroller och allt ser bra ut än så länge. Händer inget oväntat blir hon friskförklarad år 2014.

-  Det finns ett bra liv efter cancern, säger hon.

-  Att vara med om det här har varit hemskt och ingen vill uppleva det. Men samtidigt skulle jag inte vilja vara erfarenheterna jag fått. Det har lärt mig så mycket.

Annika Älvero säger att hennes liv idag är bättre än vad det någonsin har varit.

Hon är fylld av energi och livslust. Annika Älvero beskriver det som att hon innan cancerbeskedet hade suddiga glasögon, nu är livet klarare. Visst, konstaterar hon, många som varit med om livsskriser berättar om att de uppskattar vardagen så mycket mer, och det må hända vara en klyscha, men för henne är det precis så.

-  Hela mitt bröst kan fyllas av tacksamhet över att faktiskt få leva. När jag är med barnen på badhuset kan jag få en känsla av att bara vara nöjd. Första gången jag joggade efter operationen skrek jag Ronja-vrål av glädje.

Efter beskedet om att tumören på äggstocken var cancer och två operationer senare kraschade Annika Älvero. Hon var totalt tömd på energi, kunde inte sortera sina tankar eller planera vardagen. Hon fick en krisreaktion och var sjukskriven en period. Men mycket tack vare psykologsamtal, stöttning av familjen, övningar i mindfulness och fysisk träning fick hon kraft och ork tillbaka.

-  Idag är jag mer ödmjuk. Livet har sina upp- och nedgångar, men jag kan vara så glad över att få leva. Tänk att kunna gå på ett träningspass och kunna använda kroppen. Det är fantastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om