Hälsa som ett brev på posten

Att röra sig tio minuter under arbetsdagen och att ta en frukt till kaffet i stället för en kaka är två enkla steg till förbättrad hälsa på arbetsplatsen. Det säger brevbäraren Mia Heikkilä som är hälsocoach på sitt jobb och leder morgonegympa för kollegorna varje dag.- Jag är lite av en hälsohäxa på jobbet, säger hon skämtsamt.

Foto: Lina Norberg Juuso

Hälsa2009-12-05 06:00
Mia Heikkilä berättar hon är intresserad av fysiskt välbefinnande och skojar om att hon är "häloshäxa" på arbetsplatsen Posten i Kiruna. Hon är den som håller upp ett varnande finger när kollegorna dricker en Red Bull för att få extra energi.
- Jag berättar att blodsockret stiger snabbt, men sjunker lika fort och då kan det till och med bli lägre än innan. Det finns andra alternativ, som Berocca från Apoteket. Sen finns det ju vanliga kosttillskott som innehåller B- och C-bitaminer. Eller varför inte lite nötter och choklad när man är trött,. konstaterar Mia Heikkilä.
Hon har varit hälsocoach på Posten brevbäring i snart ett år och trivs ypperligt. Som coach får hon gå utbildningar i olika områden som har med hälsa att göra via jobbet och hennes uppgift är att sedan inspirera kollegorna till en sundare livsstil.
Mia Heikkilä har bland annat sett till att fräscha upp arbetsplatsens gym tillsammans med två andra hälsocoacher. Gymmet har fått nya maskiner och Mia konstaterar nöjt att de används.

Varje morgon klockan tjugo över åtta leder Mia Heikkilä ett tio minuters gympapass för arbetskamraterna som ska få igång blodcirkulationen och förhindra stela leder.
Tidigare hölls passet på nedreplan i lokalen men Mia Heikkilä insåg snabbt att det var för nära kaffeautomaten och att många valde fika istället för gympa. Nu är tiominutersgympan förlagt på plan två istället - långt från kaffeautomaten och lockelsen blir därmed lägre.
- Jag tycker att det är toppenbra med schemalagd rörelse, säger brevbäraren Torbjörn Johansson.
- Man känner sig lättare i kroppen, även om det är så kort tid man rör på sig. Men det hjälper och efter att ha kört några gånger är man mjukare i lederna. Så jag är verkligen nöjd.
Mia Heikkilä säger att alla förmodligen kan ta en och sträcka på sig under tio minuter på sitt arbete men om det inte är schemalagt från ledningens sida blir det lätt att hoppa över.
- I dag är folk jättestressade på sina jobb, och man tänker kanske att det finns annat att göra än att gympa lite.

För att orka arbeta i ett helt yrkesliv med bibehållen god hälsa krävs det att flera delar samverkar, så som att personen tar eget ansvar och ser till att sova ordentligt, äta bra kost och gärna röra på sig under fritiden. Men arbetsgivaren kan också göra mycket för hälsan ska förbättras under arbetstiden för de anställda.
- Vi får en fruktkorg varje vecka och det är jättebra. Visst har vi kakor till kaffet ibland också men att det alltid finns frukt gör att de flesta äter i alla fall en eller två frukter per dag. Man ska ju äta fyra till fem frukter per dag, så det är en bra början.
Mia Heikkilä berättar att de anställda också får gå på massage en gång i månaden till en kostad av sextio kronor. Mellanskillnaden står Posten för.
- Det är bra för att lösa upp knutar och spänningar och att se till att det inte blir värre. Nu ska vi inreda ett vilorum också, så man kan gå undan en stund och få lugn och ro under rasten. Det tror jag också är jättebra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om