På Luleå Tekniska Universitet har nya simuleringsdockor tagits in till simuleringen för sjuksköterskeprogrammet och röntgensjuksköterskeprogrammet samt specialistutbildningarna. De nya dockorna har finesser som bland annat gör att de kan sitta upp själva med hjälp av ledande leder, finns i olika hudtyper, olika kön och olika åldrar. Just att dockorna har olika hudtyper är viktigt, menar Terese Wippola, som är universitetsadjunkt på Luleå tekniska universitet.
– Vi skaffade dockorna för vi lever i ett multikulturellt samhälle och det är jätteviktigt att ha kunskap om melaninrik hud. För det kan vara lite olika exempelvis hur en infektion ser ut beroende på hudtyp och sådana där saker, som är jätteviktiga i den kliniska bedömningen.
– Istället för att tidigare har vi bara läst om det teoretiskt får studenterna se det praktiskt också, säger Terese Wippola.
Studenterna har varit positiva till de nya simuleringsdockorna.
– De har varit jätteglada, någon student har sagt "men gud den ser ju ut ju precis som jag, vad roligt", säger hon.
Simuleringen är en form av lärande där studenterna får träna olika patientfall och teamarbete i en realistisk och trygg miljö, för att förbereda studenterna inför mötet med riktiga patienter.
– Forskning visar att om vi får färdighetsträna i en trygg och säker miljö tillsammans med instruktörer och utsätta oss för olika scenarier så är vi mer rustade, och då gör vi inte fel. Forskning har även visat att vårdskador faktiskt har minskat när vi färdighetstränar genom simulering på våra universitet, säger hon.
Ebba Lindberg och Linn Engqvist är två av de sjuksköterskestudenter som var med under simuleringen och som tycker det är en betydelsefull del i undervisningen.
– Vi läser så otroligt mycket och vi läser så mycket teoretisk kunskap som är jätteviktig, men att få göra det med händerna, det gör så otroligt mycket, säger Ebba Lindgren, student på Luleå Tekniska Universitet.
Vad tycker ni om det nya simuleringsdockorna?
– Det är ju precis så som de nya dockorna är, som det är i verkligheten när vi arbetar. Det är ju inte så att vi bara träffar samma patient som är kvinna som är 30 år gammal exempelvis, säger Ebba Lindgren.
– Det blir mer verklighetstroget med dessa dockor, säger Linn Engqvist, student på Luleå Tekniska Universitet.