Räddade - i sista stund

Linda Wennström hörde ett ljud och tittde upp. Ett ögonblick senare träffade ett stort isblock marken, precis där hon sekunden tidigare stått med sin ettårige son. I sista stund lyckades hon kasta sig själv och son i säkerhet.

Taket har en kraftig lutning.

Taket har en kraftig lutning.

Foto: Hans L. Olofsson

HAKKAS2008-12-20 06:00
I tisdags eftermiddag var det nollgradigt och blåsigt i byn Hakkas, fem mil söder om Gällivare.
Linda Wennström, som arbetar som elevassistent på skolan i byn, hade precis hämtat sin son Aaron, ett år och åtta månader gammal, från dagis.
Hon var på väg ut genom samma dörr som hon alltid tar, varje morgon som hon för Aaron till dagis, och varje kväll som hon hämtar honom. Men just i dag hade den tunga snön i skogen slagit ut strömmen, och dagisgården låg mörk. Bara lyktorna på hennes bil lyste upp gångvägen.
Hörde ljud
När hon steg ut genom dörren, hand i hand med sonen, höde hon ett svårbeskrivet ljud ovanifrån. Hon tittade upp och såg ett stort isflak på väg ner mot henne och sonen.
- Allt jag kunde tänka på var Aaron. Jag måste få honom i säkerhet, säger Linda Wennström.
Hon hann kasta honom till en närliggande snödriva och samtidigt sätta sig själv i säkerhet.
Det stora isflaket släppte från ett taket, åtta meter högt. Taket värms upp av ett ventilationsutblås som gör att det bildas is under snötäcket.
- Efteråt förstod jag hur illa det hade gått om jag inte hållit Aaron i handen. Han hade krossats under isen, säger Linda Wennström.
Skärrad
Nu klarade sig visserligen både hon och sonen utan skador, men Aaron blev skärrad av händelsen.
Redan dagen efter blev området avspärrat, men att ett tak med en allvarlig rasrisk får ligga oskyddat mot en ingång där såväl skolbarn som dagisbarn rör sig under dagarna förstår hon inte.
- En sån här sak ska inte få hända, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om