Fördelarna är många när Essy Larsson och Fredrik Gustavsson, anställda på skolan i Hakkas, samt Bo Carlsson, utvecklingsgruppen i Hakkas, räknar upp varför man ska starta upp produktionsköket igen. I femton år har skrivelse på skrivelse skickats in till politikerna för att återfå matlagningen som ersattes med Cook Chill-systemet. Maten som lagats i storköket på Gällivare sjukhus kyls ner och körs ut till skolorna tre gånger i veckan. Något som enligt de engagerade är ett dåligt sätt att hantera maten på.
– Blir det mycket mat över måste den till exempel slängas, då den redan blivit uppvärmd en gång. Det blir väldigt mycket svinn. Det skulle man kunna slippa, och likaså transportkostnader, säger Essy Larsson.
Redan nu kommer en del av maten från Norrbotten. Men långt i från allt. Fredrik Gustavsson menar att egenlagad mat med mycket närproducerade råvaror skulle vara att sätta ett gott exempel till barnen.
– Vi pratar om hållbarhet med eleverna, men att ta hit mat med så långa transporter är motsatsen, säger han.
Bakgrunden till engagemanget bland lärarna var att de läste om EU:s informationsförordning, där det står att man har rätt att få veta var maten kommer i från. Nu är de övertygade om att egenlagad mat är rätt väg att gå, och menar att det finns goda möjligheter att laga all mat från grunden.
– Vi har ett kök, även om det skulle behöva rustas upp, och sedan skulle det också ge arbetstillfällen till byn, säger Bo Carlsson.
Essy Larsson och Fredrik Gustavsson har märkt att eleverna inte alltid tycker att maten är jättegod, och menar att elevernas aptit skulle förändras om de kände lukt och smak av egenlagad mat. I dagsläget kan de konstatera att det äts en hel del mackor. Något eleverna själva bekräftar under lunchtimmen.
– Maten är inte så god och kycklingen smakar plast. Jag brukar smaka men äter mig inte mätt utan jag äter mackor. Jag brukar oftast ha med mig frukt också, berättar Tilda Eriksson.
Kommunstyrelsens ordförande Jeanette Wäppling (V) tycker det är tråkigt att höra, och menar att barnen självklart måste få bra mat.
– Vi får till oss att Matlaget arbetar mycket med lokala råvaror och elever ska också kunna påverka sin matsedel, säger hon.
Utredningen ska starta efter årsskiftet och vara klar fram till sommaren. Då ska kommunstyrelsen se om det är möjligt att återinföra produktionskök.
– Anledningen till att kommunen började med Cook Chill var att det fanns så stora renoveringskostnader i alla kök. Men vi kanske inte behöver ha på alla skolor och boenden utan kanske på två-tre stycken. Transporterna som sker i dag är också dyra, säger Jeanette Wäppling.