Initiativet som ger bränsle till glesbygden

Invigningen av Hakkas nya mack bjöd på tårta, livemusik - och en tankning. I pumpen höll landsbygdsministern Sven-Erik Bucht. "Det här ska jag berätta om i riksdagen", sade han.

Foto: Emma Eriksson

Hakkas2016-08-18 21:26

– Det här är helt galet, säger Linda Wennström när hon kliver ner från scenen som satts upp intill E10:an vid ena utfarten av Hakkas.

På andra sidan scenen står den splitternya macken som det nyss talats om på scenen, både av mackgruppen, kommunalrådet Jeanette Wäppling (V) och landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S).

– Det känns jättebra. Och allt är redan igång, det är bilar här jämt, varje gång jag kört förbi, säger Linda Wennström som ingår i mackgruppen som varit drivande för att få tillbaka bränsle på orten.

På endast åtta månader har byborna hämtat sig sedan OK gav beskedet om att lägga ned byns mack. Nu står den nya på plats längs E10 medan den gamla mackens plats kommer att förvandlas till en busshållsplats.

Glesbygdsinitiativet hyllas av Sven-Erik Bucht.

– Det görs fantastiska initiativ runt om i Sveriges landsbygd för att förändra utvecklingen. Men det kräver ett enormt engagemang, som den här gruppen haft, säger landsbygdsministern.

Ska det vara så att bybor själva måste ta tag i saken för att det ska bli utveckling i stället för avveckling i glesbygden?

– Jag tror det kommer vara såhär. Men det statliga och det kommunala måste följa med och därför har vi också gått in med pengar, via landsbygdsprogrammet. Jag vet att det här projektet kan få flera hundratusen, säger Sven-Erik Bucht.

Under sitt tal på scenen passade han på att lyfta programmet som ska generera 88 miljoner om året för att få glesbygdsamhällen att kunna leva vidare. Socialdemokraterna har tryckt på att decentralisering i samhället måste till för att hela Sverige ska leva. Men i Norrbotten har det senaste halvåret kantats med nedläggning av macken i Hakkas, ytterligare sparpaket hos den statliga gruvjätten LKAB och nu eventuella planer på outsourcing av jobben på Vattenfall Accounting.

Hur hänger det ihop?

– Vi hade ju hoppats att de kommersiella hade velat vara kvar här, men det kan inte vi politiker bestämma. Vi kan inte avgöra var OK ska ha sin mack eller inte. Sen vad gäller de statliga bolagen som sparar så är samhället i ständig förändring. Gruvornas rationalisering beror på den globala marknaden. Vattenfall måste givetvis ta ett ansvar för Jokkmokk. Ett statligt bolag måste ta ansvar för bygden där den verkar. Och staten tänker inte ta sin hand från Norrbotten, säger Bucht.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om