Hakkas - årets bästa bygdegård

Här firas högtider, det ingås bröllop och det dansas och sjungs. Mat avnjuts i glada vänners sällskap och viktiga traditioner bevaras och förs vidare.Hakkas bygdegård sjuder av aktivitet och i år fyller den hela 25 år. Samtidigt har Bygde-bladet nu tryckts i sitt 500:e nummer.

Mikaela Nilsson är en av fyra som stolta håller i trådarna för ungdomsverksamheten i bygdegården. FOTO: Maria ödalen

Mikaela Nilsson är en av fyra som stolta håller i trådarna för ungdomsverksamheten i bygdegården. FOTO: Maria ödalen

Foto: Maria öÖalen

HAKKAS2010-04-15 06:00
Birgitta Carlsson, bygdegårdsföreningens vice ordförande, berättar entusiastiskt om alla aktiviteter som brukar fylla den 25-åriga bygdegården i Hakkas, som nu premierats som länets bästa 2010. Det handlar om föredrag, teaterföreställningar, högtidsfiranden och inte minst matkalas av olika slag.
- I februari har vi alltid renkok innan solen börjar lysa allt för mycket. Det ska vara svinkallt ute när man äter det och det är en tradition vi haft i säkert 15 år. Det har skett en generationsväxling bland dem som lagar det och det är kul, säger hon och tillägger att gården även har surströmming, palt, köttsoppa och thaimat på menyn.
- Och pizzaaftnar. Det är nytt och otroligt populärt.
Lär ut traditioner
Pizzorna bakas i en gammaldags bakugn i källaren.
Där bakas även bröd till bland annat sommarkaféet vid Skrövenbron.
- Vi brukar också bjuda in skolans elever och personal att baka här. Vi står för ingredienser och handledning för att de yngre ska få lära sig traditioner. För i vår tid är det jätteviktigt med kulturbärare av olika slag. Det är en stor ansvarsfråga för den äldre generationen att visa vägen, säger Birgitta Carlsson.
Hennes make Bo Carlsson är redaktör för bygdegårdens tidning Bygdebladet. Den är inne på sin 28:e årgång och nummer 500 har precis kommit ut.
- För vår nutidshistoria är bladet en skatt. Allt material som givits ut finns arkiverat och även årskrönikor i bild sedan 20 år. Den är av stort värde för folket i byn, som i den blir informerade om allt som händer, säger hon.
Men prenumeranterna finns över hela Sverige - från Kiruna i norr till skånska Hörby i söder.Den ges ut i 20 nummer per år och har en upplaga på 600 exemplar.
Ungdomsverksamhet
Mikaela Nilsson är en av fyra flickor som håller i gårdens verksamhet för 8-16-åringar.
- Vi håller till här på onsdagkvällar och det brukar komma runt 20 varje gång. Vi har olika aktiviteter som disko, pingis, biljard, olika tävlingar, utklädningsteman och så har vi en kiosk.
Ungdomarna sköter verksamheten helt själva, med en vuxen som finns i bakgrunden och till hands ifall problem uppstår.
- Jag tycker det är jättekul och man lär sig att ha ansvar för olika saker, säger Mikaela Nilsson.
Hon och de andra tre letar efter en ytterligare medarbetare och har därför hållit praotävlingar under året.
- Den som vinner en tävling får komma och praktisera en kväll med oss. När året är slut ska vi bestämma vem vi vill ha att jobba med oss. Den får inte vara elak eller självisk utan ska vara någon vi trivs ihop med.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om