Ett halvår senare- snart kommer macken

"Hade vi varit duktiga på det här hade vi vetat att det var omöjligt att fixa en mack på ett halvår", berättar Hakkasbon Eric Carlsson. Men trots det är det gjort, och inom en månad har Hakkas en helt ny mack på ett helt nytt läge.

Skyltar. Förra helgen dök en skylt upp på platsen som signalerar vad som komma skall. "Med allt runtomkring inräknat så går den här macken på upp emot 2,5 miljoner", säger Linda Wennström.

Skyltar. Förra helgen dök en skylt upp på platsen som signalerar vad som komma skall. "Med allt runtomkring inräknat så går den här macken på upp emot 2,5 miljoner", säger Linda Wennström.

Foto: Emma Eriksson

Hakkas2016-06-07 06:00

OK gav Hakkasborna den sämsta julklappen hittills då de meddelade nedläggningen av byns enda mack. Men ur chocken uppstod ett engagemang, och ett halvår senare är byborna bara några veckor från att montera deras alldeles egna bensinstation.

– Det var otroligt korkat kommunicerat av OK. Det var liksom "Tack och hej, vi lägger ned om två veckor och hoppas på förståelse". Då kom stormen, och det klipptes OK-kort på framsidan av NSD. Då fick vi förlängt till 30 juni. Men efter det har de varit otroligt dåliga på att gå oss till mötes, säger Eric Carlsson.

Han utgör tillsammans med Linda Wennström, Peter Nilsson och Johan Nilsson delar av den grupp som bildats för att rädda drivmedlets framtid i byn. Flera gånger har de försökt få förlängd tidsfrist innan macken skulle läggas ned, men har fått ett blankt nej. Idag är de glada över att de inte visste om vilket arbete det skulle innebära med att ta saken i egna händer.

– Hade vi varit duktiga på det här så hade vi vetat att det här inte var möjligt. Men jag tror tack vare av att vi inte visste om det så har det blivit möjligt. Vi har med stora blåa ögon kommit till länsstyrelsen, kommunen och andra aktörer och sagt "men hjälp oss, det måste gå", säger Eric Carlsson.

Den inställningen tog form när gruppen först träffades hemma i Peter Nilssons kök den där decemberkvällen efter beskedet. Denna försommarkväll när de träffar NSD sitter de med en skiss framför sig, en skiss som just nu håller på att bli verklighet då markarbetet är i full gång.

– Vi har fått ett riktigt kanonläge, den här tomten är mycket bättre än den förra. Här kan tung trafik komma in, den var för trång tidigare. Och den syns från E10 och ligger väldigt nära, så det är perfekt, säger Peter Nilsson.

Trots att de fortfarande behöver få en hel del saker att klaffa, och få fler andelar sålda, så är de snart i mål med den första etappen, att få igång själva macken. Sen kommer arbetet att fortsätta nästa sommar med att lägga asfalt och i framtiden ordna med en rastplats.

– Vi har verkligen strävat efter att det inte ska bli något glapp mellan den gamla macken och den nya macken så vi vill att den ska tas i drift den 1 juni, skämtar Peter Nilsson.

Gruppen passar på att hylla all den hjälp de fått - ända från Ystad till Haparanda.

– Vi har sålt andelar för 2000 kronor per andel. De har köpts ändå från Ystad i söder till Kiruna i norr. Och några skumma orter däremellan som vi faktiskt fått googla på, säger Eric Carlsson och skrattar.

Utöver andelarna så har bidragen från kommunen och länsstyrelsen varit absolut nödvindiga för att få det att gå ihop.

– Totalt, med markarbete, markköp och mack så kryper summan upp mot 2,5 miljoner kronor. Sen har vi fått så mycket ideell hjälp med saker runt omkring också, berättar gruppen.

De fortsätter hyllningarna, och riktar dem denna gång bland annat till markägaren som sålde marken, markgrannarna SCA som röjt upp sin egen mark framför macken så att den blir synlig från E10, och framförallt Skoogs bränsle som kommer att driva macken.

– De har varit så bra, och har erfarenhet av den här typen av projekt sedan förut då de gått in vid liknande nedläggningar i Västerbotten. Så där har vi fått mycket hjälp, och vi har sluppit uppfinna hjulet på nytt, säger gruppen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om