De strider för mottagningen

Tre landstingsfilialer är nedläggningshotade och ytterligare sju stycken är under utredning. Nu tar PRO Gällivare strid för att behålla distriktssköterskemottagningen i Hakkas.

Filialer utreds. I dag fattas ett beslut om distriktssköterskemottagningarna i Glommersträsk, Slagnäs och Moskosel. Samtidigt pågår en utredning som rör ytterligare sju filialer.

Filialer utreds. I dag fattas ett beslut om distriktssköterskemottagningarna i Glommersträsk, Slagnäs och Moskosel. Samtidigt pågår en utredning som rör ytterligare sju filialer.

Foto: Kurt Engström

Hakkas2016-02-24 07:29

I dag ska ett beslut om nedläggning av de tre distriktssköterskefilialerna i Glommersträsk, Moskosel och Slagnäs tas. Parallellt med detta har röster höjts på fler än ett håll på grund av oro för att ytterligare mottagningar på landsbygden ska försvinna. Utöver de tre filialerna utreds nämligen distriktssköterskemottagningarna i Vidsel, Vuollerim, Hakkas, Muodoslompolo. Junosuando, Korpilombolo och Tärendö. Nu tar PRO i Gällivare strid för att mottagningen i Hakkas, och för att det ska finnas kvar sjukvård på landsbygden.

– Där finns den sista distriktsmottagningen i vår kommun. De som bor i Hakkas är jätteoroliga för att den ska försvinna, säger Birgitta Gidblom, ordförande i PRO i Gällivare.

I en skrivelse till landstingspolitikerna påtalar föreningen problemen som uppstått efter att nedläggningarna påbörjades för ett antal år sedan.

– Då fanns det flera mottagningar i kommunen. Nu finns det bara den i Hakkas kvar, och det har orsakat stora problem, framförallt för de äldre. Ska man ta egen bil för att till exempel åka in till Gällivare för att ta blodtrycket så får man ingen ersättning för det såvida man inte bor minst 8,4 mil bort från närmsta sjukvårdsinrättning, förklarar Birgitta Gidblom.

LÄS MER: Kompromiss kan rädda hotade mottagningar

I flera av de kommuner där filialerna utreds har kommunerna gått med på att börja undersöka ett samarbete för att bevara filialerna. Någon sådan plan finns dock inte planerat i Gällivare i dagsläget.

– Jag hade inte ens hört talas om det här förrän igår. För landsbygdsborna är det viktigt att den finns kvar i någon form, och jag förutsätter att innan man bara bestämmer sig för att lägga ner den så ska det hållas en dialog tillsammans för att säkerställa så att det blir bra för de som bor där, säger kommunalrådet Jeanette Wäppling (V).

Hur kommer ni nu att lyfta den här frågan?

– Jag måste kolla upp det här. Det kan hända att man haft kontakt med socialförvaltningen, men det har inte varit upp på kommunledningsnivå. Det är viktigt att man har kvar mottagningen, speciellt för de äldre, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om