Coronan slog till och byborna reste sig – gemensamt

Hakkas Gymnastik och idrottsförening har kört ut mat till boende i byarna runt Hakkas i flera års tid. Under den rådande pandemin har tjänsten blivit så populär att de nu behövs två dagar för att de ska kunna klara av att leverera alla beställningar.

Karin Eriksson håller på att lasta upp de beställda varorna på bandet. Varorna faktureras där efter till beställaren.

Karin Eriksson håller på att lasta upp de beställda varorna på bandet. Varorna faktureras där efter till beställaren.

Foto: Linus Nilsson

Hakkas2020-11-04 17:20

Klockan är strax efter 11 på onsdagen och Karin Eriksson har redan hunnit plocka ihop en av de första av dagens vagnar med matvaror. Varorna hon lägger på rullbandet är inte till henne själv utan till en bybo som har använt sig av Hakkas gymnastik- och idrottsförenings hembeställning.

Hon är en av de frivilliga som varje onsdag, vid den här tiden plockar ihop varor som boende i byarna runt Hakkas beställt.

Inne på lagret håller David Väyrynen på att packa ned ett par liter mjölk i en papperspåse.

– Den här kunden har beställt rågkaka men det finns ingen rågkaka i butiken. Jag ringer och kollar med kunden, säger Berith Larsson och går över till telefonen.

De tre frivilliga för dagen har idag 13 beställningar att packa. Dagen före, på tisdagen, har det packats 17 andra beställningar.

– Maten levereras med taxi dagen efter den packats, vi har varit tvungen att göra på det sättet på grund av att de är så pass många som beställer mat, sen kommer mjölken till butiken på onsdagen, säger Gunilla Johansson, vid den lokala Ica-butiken.

Initiativet har funnits från år 2011 men har i samband med coronapandemins utbrott verkligen fått ett uppsving. När coronan slog till som hårdast packade de frivilliga ungefär det dubbla mot vad de gör på dessa två dagar, på en dag.

– Då var det verkligen kaotiskt vi kunde hålla på 5-6 timmar varje gång, säger Berith Larsson.

Med ett rop på hjälp över sociala medier fick de under ett par veckor stöd från ett antal högstadieelever.

– Det var fantastiskt att rektorn på skolan hörsammade oss och ställde frågan till sina elever om de kunde hjälpa till, säger David Väyrynen.

De som beställer mat via utdelningen betalar 20 kronor för den utkörda maten därefter står kommunen för den resterande transportkostnaden, i ett form av glesbygdsstöd. Föreningen och den lokala Ica-butiken får ungefär 60 kronor vardera per beställning. Om man slår ut det på ett år genererar beställningen ungefär 64 000 kronor till föreningen.

– Det är bra för föreningen, för den lokala butiken och för bygden, säger Berith Larsson.

Pengarna använder föreningen till bland annat lokalhyra och gemensamma aktiviteter så som grillning eller hemvändarkvällar, men aktiviteterna får vänta tills den rådande pandemin är över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!