Häckande smålom stoppar motorfest

Motorfesten i Jokkmokk stoppas – på grund av ett häckande par av smålom.

11 juli 2018 17:23

Länsstyrelsen gav först tillstånd till finalen av SM-serien i watercross, snöskoterkörning på vatten, som skulle hållas centralt på Talvatissjön den 3-4 augusti.

Men ändrade sedan beslutet.

– Det var liknande tävlingar både i Arvidsjaur och Jokkmokk. På båda ställena hade man gjort observationer av smålom. Smålommen i Arvidsjaur fiskade bara i den tilltänkta sjön vilket innebar att det var okej med tävling, medan det i Talvatis fanns häckande smålom. Då satte vi först 1 augusti som gräns. Men efter det hade vi kontakt med en lomförening, som avrådde bestämt och då flyttade vi datumet till 15 augusti. Smålommen är fåtalig och ingår i EU:s fågeldirektiv. Den är störningskänslig och snöskotrar på vatten låter väldigt mycket, säger Lena Bondestad, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen.

Läs mer: Skoterfest – mitt i sommaren

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S) är besviken och ger Naturskyddsföreningen i Jokkmokk skulden. Han anser att föreningen påverkat länsstyrelsen.

– Arrangemanget är planerat att vara en del i vår ambition att bredda besöksnäringen. Talvatissjön är en mycket lämplig plats som skapar goda förutsättningar för en riktig familjefest under sommaren, säger Bernhardsson, som hoppas att länsstyrelsen omprövar sitt beslut.

– Vi tycker det är bra att länsstyrelsen stoppat tävlingen. Han kan gott få skylla på oss, säger Lotta Silfver, kassör i Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.

Lena Bondestad beklagar att beslutet kommer så tätt inpå tävlingen.

– Det är olyckligt. Jag hoppas den kan genomföras på den alternativa platsen på Luleälven där man haft liknande tävlingar tidigare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!