Talangen: "Vore rätt så kul att få åka till ett OS"

Marcus Stenberg från Luleå är ett av Sveriges största gymnastiklöften. Han berättar bland annat om sina OS-drömmar och hur mycket träning som krävs för att nå toppen.

Marcus Stenberg debuterade för två år sedan i landslaget och har sedan dess hunnit ta flertalet medaljer i den blågula dräkten.

Marcus Stenberg debuterade för två år sedan i landslaget och har sedan dess hunnit ta flertalet medaljer i den blågula dräkten.

Foto: Victor Tjärnberg

Gymnastik2018-07-27 19:39

16-årige Marcus Stenberg har slagit igenom stort på gymnastikscenen under det senaste året och är nu ett av Sveriges största löften inom artistisk gymnastik. Tidigare i år har han bland annat fixat en svensk plats till i junior-OS i Buenos Aires senare i höst, vunnit JSM-guld och vunnit guld på nordiska mästerskapen. Nu är nästa mål att göra ett bra resultat på junior-EM i Glasgow för att sedan bli uttagen av SOK till spelen i Argentinas huvudstad. Fast karriären började mycket tidigare än så, närmare bestämt för tolv år sedan. Sporten träffade Marcus Stenberg på Voltarenan på Storhedens industriområde där han spenderar stor del av sommarlovet.

– Jag började med gymnastik när jag var fyra år och i artistisk gymnastik här med Lulegymnasterna när jag var sex, berättar han.

Vad var det som fick dig att börja med gymnastik?

– När jag gick på dagis så hade vi fått en tjockmatta till vår lilla gympasal. På den slog jag en frivolt och jag ville visa min pappa det. Då kom han på att gymnastik kanske var en bra grej för mig. Vi konstaterade att det kanske inte var något som jag hålla på med senare men att det var ett bra sätt att göra sig av med sin energi. Jag var ganska livlig som barn, säger Stenberg.

Varför föll du för just artistisk gymnastik?

– Det var det mest naturliga. Jag blev bara satt i gruppen och då visste jag inte riktigt vad det var. Men jag tycker att det har varit en väldigt bra idrott och en balanserad träning för hela kroppen

Artistisk gymnastik består av sex stycken delgrenar fristående, bygelhäst, ringar, hopp, barr och räck, där den förstnämnda är favoriten. Det var även i den som han blev nordisk mästare. Stenberg berättar att det är mixen mellan de olika grenarna som han gillar.

– Allting är så himla olika. Ingen är den andra lik. Det gör också att det blir mycket svårare. Du måste ha en viss bra egenskap på en gren och en helt annan på den andra.

Tilsammans med sin tränare tillika pappa Lars Stenberg tränar de en vanlig vecka ungefär 21 timmar. Under sommaren har det blivit ett par timmar mindre på grund av ett indraget morgonpass. Fastän han tränar såpass mycket finns det andra som tränar ännu mer.

– Vissa i min ålder i tränar 25-26 timmar per vecka. Fast då går de på gymnastikskolor. Internationellt tränar vissa ännu mer, i Kina tror jag att de ligger på 30 plus timmar i veckan. Fast det handlar inte bara om hur mycket man tränar utan även hur man tränar och gör det effektivt.

Trots tre timmars träning per dag är även skolan något som prioriteras för Stenberg.

– Man får planera väldigt mycket och lägga upp det väl. Man blir väldigt effektiv när man håller på med en idrott tycker jag. För då vet du exakt hur mycket tid du har på dig att göra ditt arbete, säger talangen.

Till hösten börjar han gymnasiet på naturvetenskapsprogrammet med NIU-inriktning. En utbildning som egentligen inte finns men som han har fått individuellt anpassad till sig.

Sedan två år tillbaka har han varit en del av juniorlandslaget i gymnastik. I början av augusti ska Stenberg tävla under junior-EM och försöka förbättra sina chanser än mer för en uttagning till junior-OS.

– Att tävla internationellt är en väldigt rolig upplevelse. Det är helt annan konkurrens och känns betydligt mer professionellt och det är väldigt speciellt, säger Stenberg och fortsätter:

– Det är väldigt hög klass internationellt på de tävlingar som jag har varit på om man jämför med nationella. Men den största skillnaden är nog att de duktigaste i Sverige är normalnivå utomlands.

Har du någon målsättning inför stundande junior-EM?

– Jag har mest bara tänkt på att jag ska ha så kul som möjligt och verkligen uppleva allting. Det kanske blir enda gången som jag får åka dit, få njuta av tävlingen och göra det som ett lag, säger han.

Stenberg har även målsättningar som sträcker sig både över det korta- och det långa perspektivet där junior-EM och junior-OS ligger närmast – men han har större drömmar.

– I slutändan vore det rätt så kul att få åka till ett OS, kanske 2024 (i Paris).

Eddie Olsson är junioransvarig på gymnastikförbundet. Han har därför sett många gymnaster på hög nivå och det är idel goda vitsord som han har om honom.

– Han är en ambitiös kille med höga mål som vet var han vill, säger Olsson.

Stenbergs OS-drömmar är enligt Olsson inte alls orimliga.

– Det kan absolut vara en framtida gymnast på OS, säger han.

Han betonar även det slit som far och son Stenberg har lagt ned.

– Egentligen är Luleå ingen stad som är känd för sin gymnastik. Men både Lars (Stenberg) och Marcus har gjort ett fantastiskt jobb där uppe.

Gymnastiktalangen

Namn: Marcus Stenberg

Ålder: 16

Bor: Mjölkudden, Luleå

Familj: Mamma och pappa

Klubb: Lulegymnasterna

Meriter: USM-guld mångkamp, JNM-guld fristående, JNM-silver mångkamp, JNM-silver räck, kvalificerade Sverige till junior-OS.

Aktuell: Åker i början av augusti till junior-EM i gymnastik för att representera Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!