Gymnasiearbete i konstens värld

Sanna Sandgren, 19, har valt att göra sitt gymnasiearbete inom konstens värld och har fördjupat sig i pourpainting. Hon finansierar det bland annat med bidrag från kommunen. Hälften av de pengarna använder hon till att ordna sportlovsaktivitet i den tekniken.

13 februari 2019 19:35

Sanna Sandgren går tredje året på Musikgymnasiet i Boden. Även om hon alltid gillat måleri har hon aldrig tidigare målat.

Gymnasiearbetet är en kurs på 100 poäng. Det är ett fördjupningsarbete och på estet måste eleverna göra något praktiskt. När det började närma sig bestämde sig Sanna för att börja måla.

– Jag såg en video om pourpainting på Instagram. Det finns två varianter. Den ena innebär att man häller färgen i en mugg och lägger tavlan upp och ner på den. Sedan vänder man på allt och tar bort muggen.

Den har hon inte använt så mycket eftersom man måste vara flera personer om man ska göra en stor tavla.

– Den andra varianten innebär att man blandar färg i olika muggar och häller dem på olika ställen på tavlan.

Vad gjorde att du fastnade för just den här tekniken?

– För jag är riktigt dålig på att rita av saker i verkligheten. Jag har alltid varit mer för abstrakt konst.

Vardagsrummet i lägenheten har Sanna Sandgren förvandlat till en tillfällig ateljé. Hennes arbete ska bli en utställning. Debuten sker den 29 mars i Björksalen på skolan. Det blir en form av examen och hon tycker att det ska bli kul.

– Det är något som jag aldrig gjort förut, så det blir lärorikt och jag är sjukt taggad.

Du är inte lite nervös och rädd?

– I början var jag rädd för att jag skulle misslyckas, men när jag har berättat om mitt påhitt har jag fått mycket uppmuntran och stöd.

Hon säger att hon bara fått positiv feedback.

Sanna har experimenterat en del och säger att hon vill att varje tavla ska "poppa"

Poppa?

– Ge ett starkt intryck direkt, verkligen lysa.

Ett par av tavlorna kallar hon Tvillingtavla. Hon har inspirerats av sin bästa vän som gillar rosa, själv är hon dock inget fan av den färgen. Hon pekar på en annan tavla och säger:

– När jag gjorde den där tänkte jag mycket på bränderna i Kalifornien och den här är inspirerad av mina föräldrar, säger Sanna Sandgren och visar en tavla med metallfärger.

Om du skulle måla Trump, hur skulle den tavlan se ut?

– Det skulle vara mycket organge och mörkblått för att symbolisera hans parti.

Men det är en dyr hobby och hon finansierar sitt gymnasiearbete genom sponsring. Förutom bidrag från kommunen har hon fått medel av regionen och 4H

Hälften av det kommunala bidraget ska hon använda till att ordna sportlovsaktiviteter i pourpainting på Björken vecka 10.

– Då får alla skolbarn möjlighet att pröva på den här tekniken, säger Sanna Sandgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lena Tegström