Världen väntar - nu lämnar prästen byn

Prästen Mogens Amstrup Jacobsen har sagt upp tjänsten i Gunnarsbyn och blir resande präst i Asien.” Det första jag gjorde var att beställa en karta”.

Mycket papper. Här syns alla handlingar när Mogens skulle söka visum till Indien.

Mycket papper. Här syns alla handlingar när Mogens skulle söka visum till Indien.

Foto: Mogens Amstrup jacobsen

GUNNARSBYN2017-03-15 05:00

Den 26 mars avslutas hans tjänstgöring i Gunnarsbyns församling med en avskedsgudstjänst. Byn hade varit utan präst i ett år när Mogens som då bodde i Århus i Danmark fick tjänsten 2003. Det var då kyrkorådet bestämde sig för att annonsera i utlandet och fick napp.

– Jag ville från början tjänstgöra på Grönland, Lappmarken eller Svalbard.

Mogens jobbade i en studentförsamling när han åkte upp och tittade på jobbet i Gunnarsbyn.

– Av en ren tillfällighet satt jag bredvid min chef biskopen Kjell Holm på flyget hem. Jag sa att jag varit på jobbintervju uppe i Lappmarken. Det var okey att ta tjänsten men han ville komma på tillsyn till mig.

Danske biskopen kom tre år senare för att viga Mogens och hans fru Lena i Gunnarsby kyrka.

– Det var lite roligt att han kom hit. Jag träffade faktiskt min blivande fru redan två månader efter jag flyttat in i prästgården, säger han, och skrattar.

Mogens Amstrup Jacobsen har tjänstgjort som präst i Gunnarsbyn i snart 14 år. När han tillträdde lärde han känna församlingen genom dörrknackning.

– När jag var prästadjunkt i Danmark gick vi systematiskt ut och knackade dörr för att skapa en slags relation hos folk i en storstadsmiljö. Så det borde också funka i en glesbygdsförsamling.

Ryktet spred sig väldigt fort att det var en präst som åkte runt. Många förvånades men gladdes över besöken.

– Alla har något att berätta om sitt liv. När jag åkte runt upptäckte jag att en del äldre känner sig ensamma. Förr sprang man mellan varandras gårdar, men efter eletronikens intåg så har man glömt bort hur det är att knacka på hemma hos grannen.

Så det var därifrån som Mogens fick idén att skapa nya, otvungna mötesplatser i form av sociala projekt.

– Att kunna ha roligt utan att det finns mycket krav. Då kom adventskalendern in. Att man åker runt och ser på grannens smyckade fönster. Även fartraidebutiken drogs igång med ideélla krafter. I dag har butiken vuxit och har 1200 olika produkter.

Bodens församlingar har sista åren genomgått en stor strukturförändring som påverkat Mogens självständiga arbetssätt. Det var en av orsakerna till att han begärde tjänstledigt på halvtid i två år för att jobba som ambulerande präst i Asien åt Svenska Kyrkan i utlandet.

– Folk är ledsna att jag slutar men jag anser fortfarande att det inte möjligt att fortsätta som arbetsorganisationen ser ut i dag.

Mogens har nu fått en 75-procentig tjänst och fortsätter prästyrket utomlands att nå ut till delar av svenska kolonin som bor i utlandet och inte täcks av fasta församlingar. Han jobbar i länderna Filippinerna, Koreanska halvön, Indien, Sra Lanka och Japan.

Mogens har tidigare varit ute i två, tre veckor i taget och hemma en månad. Han beskriver jobbet som ett pionjärarbete.

– Det fanns inga stigar att gå utan dem trampade man upp själv. Det första jag gjorde var att beställa en karta. Sedan tog jag reda på vilka svenska företag eller organisationer som fanns i mina länder som jag kunde kontakta.

Mogens fick sedan ett avtal med konsulatet eller ambassaden på plats.

– Mitt jobb har varit att finnas till för de grupper med svenskar som finns i alla mina länder. Jag kartlägger var de finns och frågar vad de vill ha.

Gunnarsbyn blir nu utan sin populära präst. Familjen, Mogens, frun Lena och barnen Signe,6 och Jakob,8 trivs i byn.

– Givetvis har vi haft en diskussion om mitt jobb i Asien för barnen är jätteglada att bo här. Det händer otroligt mycket i Gunnarsbyn och vi känner oss väl rotade och trivs med samhället och naturen. Vi har fått erbjudande att köpa prästgården för den ska säljas. Vi får se hur det blir.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!