Redo att gå från ord till handling
Att skapa ett boende för äldre i Gunnarsbyn är en vision som funnits med länge och som nu är på väg att ta ytterligare ett steg.- Vi hoppas få ett tydligt engagemang i bygden så att vi kan sätta ihop en operativ grupp som tar nästa steg, säger Bertil Degerlund, Råek.
- Hotagsfjärden är lönsamt för kommunen.
Gunilla Larsson, 62 år, hade sin pappa i höghusen på Prästholmen.
- En människa från landsbygden ska inte bo i höghus. Det vill inte jag. Men vi kan inte förlita oss på att någon kommer hit och bygger det åt oss. Vi måste göra det själva.
Det var precis vad de gjorde i Sunnemo, Värmland. Där gick fyra före-ningar ihop och byggde Hyttgården. Inger Johansson och Gunvor Olsson berättade om resan från idé till i dag då Hyttgården går med vinst och har nästan 1,5 miljon kronor på banken.
Lång väg
De bildade en ekonomisk förening, men vägen till förverkligande var lång och en kamp, inte minst med kommunen. Inger Johansson ger dock rådet att ha hög svansföring och berättade när tjänstemannen ringde från länsstyrelsen och frågade om de skulle ha det där stimulansbidraget.
- Jag sa ja, fast vi då ännu inte hade klart med en kommunal borgen.
Ideellt arbete förbilligade bygget av Hyttgården.
- 2,4 mil penseldrag, säger Gunvor Olsson och hon bör veta för hon låg på knä på betonggolvet och målade lister.
De driver Hyttgården som ett kooperativ i samverkan med kommunen.
- Vi hyr ut lägenheterna och kommunen har personal där dagtid. Den sköter vård, omsorg och matlagning. Hyttgården köper råvarorna och fakturerar kommunen. På kvällen kommer hemtjänsten och på natten finns nattpatrullen, säger Inger Johansson.
Hon påpekar att arrangemanget är mycket förmånligt för kommunen. Ekonomin bygger på mycket ideellt arbete. Gunvor Olsson, som är medlem i PRO, rekryteringar frivilliga krafter därifrån.
Tror på samverkan
Susanne Öberg, vårdbiträde från Niemisel, tror på samverkan.
- Jag reagerar lite på den ideella insatsen och att tjänsterna (på Hotagsfjärden reds. anm) var mellan 0,5-0,8 procent, men som bygdemänniska är man van att trolla ihop livet. Det blir ingen lätt resa, men den är möjlig.
Nästa steg för en operativ grupp i Gunnarsbyn är att projektera ett nybygge, säger Bertil Degerlund.
- Man kan bygga ett seniorboende och sedan anpassa det till vårdbehovet efteråt. Det beror på konceptet och samarbetet med kommunen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!