Råek står för Råne älvdals rådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening. Jenny Engström är verksamhetsledare och Ingrid Stridfeldt styrelseordförande.
– Det händer alltid spännande saker i Gunnarsbyn, säger Jenny Engström. Den mest aktuella frågan just nu är hus och hyresrätter, att kunna lösgöra hus och på sikt hitta hyresrätter, eftersom det finns en efterfrågan.
Hur stor är den efterfrågan?– Det är svårt att säga exakt för den kan variera från tid till tid, men vi har personer som ringer till Råek varje vecka. De frågar om vi vet om det finns något hus till försäljning eller om det finns något att hyra. Det här blev också aktuellt när lanthandeln i Gunnarsbyn lade ut sin hyresrätt för uthyrning.
Lägenheten ligger ovanpå affären. Lanthandeln har totalrenoverat den.
– Den är toppmodern och jättefin, säger Jenny och berättar att fem stycken intressenter anmälde sitt intresse att få hyra den.
Det är en ung kille på 20 år från Sörbyn som bor där nu.
– Det är jättekul. Även ungdomar från stan, som också gärna skulle vilja bo här, har hört av sig och frågat om det finns någon mer sådan lägenhet. Det lockar det här med närheten till skoterkörning och allt annat.
Jenny Engström tillägger att det framför allt är yngre och unga familjer som vill flytta dit. Men det finns ingenting att flytta till.
Vet du om någon har försökt att få lån för att bygga?– Det är det vi håller på att undersöka; hur de möjligheterna ser ut. Råek bjöd hit Handelsbanken på ett medlemsmöte i höstas. Vi väckt frågan hos dem. Det är det marknadsmässiga värdet på huset och säkerheten som är avgörande. Hade Gunnarsbyn legat i Sävast hade de sagt ja. Vi måste vända den trenden. Det ska inte bero på om du ska bygga i Sävast eller Gunnarsbyn. Vi måste mötas och hur gör vi det? Vi har börjat föra en diskussion och vi ska fortsätta att träffa banken.
Det är en tråd Råek spinner på, möjligheten att bygga nytt. En annan tråd är att hitta husen som skulle kunna komma loss till försäljning. Ingrid Stridfeldt vill att Råek blir den självklara samtalspartnerna, så att det blir naturligt att man slår en signal dit när man funderar på att sälja.
– Då kan vi börja föra en diskussion så att de som äger de här husen, men kanske inte är där så mycket, får förståelse för vilken betydelse det skulle få för bygden om man faktiskt sålde sitt hus till en familj som vill bo här året om. Sedan får man titta på vad det finns för möjligheter om man vill behålla anknytningen hit och vill kunna komma hem. Det finns ju lite stugor, säger Jenny Engström.
De har talat om att göra en ordentlig dokumentation, för att kunna informera folk och få ett bra underlag. Nu skriver de upp folk som hört av sig på en lista. Där finns ett tio-tal namn.
– Det är personer som bor i Kangos, Svartlå, Luleå eller ännu längre söderut. De flesta är familjer och barnfamiljer, men det finns också ensamstående.
Jenny Engström berättar att det inte bara är människor som vill återvända hem, utan även personer som inte har någon anknytning till bygden som hör av sig.
– Det finns en längtan att bo på landet och landsbygden. Lugnet, tryggheten och naturen. Råne älvdal är en mycket livskraftig älvdal. Det händer mycket i hela älvdalen.
Befolkningen i Gunnarsbyn med omnejd har förutsättningar för att öka, men begränsas av bostadsbristen. Styrelsen har bildat ett utskott för fastighetsfrågor. Styrelsen gav Jenny Engström i uppdrag att bilda det för att aktivt börja jobba strategiskt med frågan.
Jenny Engström är dock noga med att påpeka att Råek inte ska vara mäklare utan snarare förmedla kontakter.
– Vi gör ju redan det, men baserat på att vi kanske hört att någon funderar på att sälja. Nu tänker vi fördjupa oss. Kanske blir det vi som kontaktar ägare till hus där ingen bor. Vi har redan påbörjat arbetet och varit och tittat på några hus. Vi tar in experthjälp i utskottet, de som är proffs på fastigheter.