Orolig husägare: "Kostnaden kan bli brutal"

Ingrid och Tord Olofsson bor på en liten udde intill älven i Rörån. De är oroliga inför kommande besiktning av avloppsanläggningen. "Kostnaden kan bli brutal", säger Tord.

Tord och Ingrid Olofsson är oroliga att besiktningen av deras avloppsanläggning kommer att resultera i ett föreläggande med krav på dyrbara åtgärder. De är inte ensamma om att vara ängsliga.

Tord och Ingrid Olofsson är oroliga att besiktningen av deras avloppsanläggning kommer att resultera i ett föreläggande med krav på dyrbara åtgärder. De är inte ensamma om att vara ängsliga.

Foto: LENA TEGSTRÖM

GUNNARSBYN2018-07-16 22:35

Det är återigen en mycket varm, solig sommardag. Utsikten är bedårande och det är nästan vindstilla. Det syns bara en liten lätt krusning på vattenytan.

Ingrid och Tord Olofsson har ägt fastigheten i 20 år. Sedan sex år är de bofasta.

De har en avloppsbrunn med årlig tömning, som ligger nära älven.

– Jag har gjort en enkel infiltration, en grusbädd, men den har ju begränsad livslängd, säger Tord Olofsson.

När de köpte huset bräddade avloppet när brunnen var full direkt ut i slänten. Makarna Olofsson har fått besked att kommunen kommer till dem nästa år för att göra en besiktning. Tord tycker inte att det är någon idé att vidta några åtgärder innan tjänstemännen kommer.

– Ska det göras något måste det göras korrekt.

Utifrån det de läst så kommer de tvingas att göra någonting.

– Det räknar vi med.

Vet ni något om vad det kommer att kosta?

– Det är det som är så lurigt, säger Tord Olofsson.

Ingrid Olofsson berättar att landsbygdsrådet hade ett möte som de var på, men att det inte vara med någon där från kommunen som kunde svara på deras frågor. Hon tillägger att det tydligen ska ordnas med ett nytt möte, men påpekar att kommunen ju redan påbörjat inspektionerna i Sörbyn/Sundsnäs.

– Folk är oroliga. Många är pensionärer. Att få en smäll på 150 000 kronor kan vara förödande. Vi får se vilka krav som ställs, säger Tord Olofsson.

Det har sagts dem att de måste installera ett reningsverk. Ett sådant går på mellan 130 000 och 150 000 kronor. Då tillkommer en årlig kostnad på 2 500 kronor för att kalibrera det.

– Så mycket har vi inte råd med. Det är ju inte heller lätt att få lån, säger Ingrid Olofsson.

Är ni oroliga?

– Ja, ingen vill ju förorena miljön, men det måste vara någon måtta med kostnaderna, tycker Tord Olofsson

– Det måste undvikas att folk tvingas gå från hus och hem, säger Ingrid Olofsson.

Hon påpekar att inspektionen är inte heller gratis.

– Den kostar drygt 900 kronor per timme och tar mellan två och fyra timmar. Sedan tillkommer handläggningsavgiften på mellan 3 000 och 6 500 kronor. Så det kan kosta 10 000 kronor innan det ens är gjort något. Inte undra på att man oroar sig.

De säger att det pratas om det bland grannarna - vilka gräsliga kostnader det är.

– Vi får se vad som händer, avslutar Tord.

Anläggningsbidrag

Enskilda fastighetsägare eller förening med åretruntboende kan beviljas kommunalt bidrag till att anlägga grundvattenbrunn. Bidrag kan även beviljas till avloppsreningsanläggning.

Förskott på del av bidrag kan betalas ut sedan anläggningsarbetet har påbörjats. Bidraget betalas ut efter att arbetet är slutfört mot redovisning av kostnaderna.

Från den totala anläggningskostnaden avgår egen insats per fastighet på 8 905 kronor innan bidrag om högst 17 300 kronor per fastighet beviljas.

Så länge fastigheten nyttjas året runt avskrivs bidraget med tio procent per år. Om fastigheten byter ägare innan avskrivning skett ska återstående del betalas tillbaka

Källa: Bodens kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om