Jenny Engström är verksamhetsledare på Råek, som står för Råne älvdalsrådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening. För en tid sedan berättade hon att de tänkte kraftsamla tillsammans med Harasborna för att få behålla distriktssköterskemottagningarna.
Förra veckan åkte Jenny Engström till Övertorneå tillsammans med en representant från Edek, Edeforsbygdens ekonomiska förening. De besökte hälsocentralen där.
– Även i Harads har de ett stort behov av en distriktssköterska, säger Jenny Engström.
Inspirerade av Övertorneås sätt att arbeta tänker de gå ut till befolkningen och fråga vad de tycker att de behöver för service i Gunnarsbyn och Harads.
– Behöver vi en undersköterska som tar blodprover eller behöver vi tillgång till en distriktssköterska som även kan göra bedömningar och annat? Kan det vara så att vi behöver få igång e-hälsan så att vi även kan boka in läkarbesök istället för att åka sjuktransport in till centralorten? Vi tror att folket vet det här bättre än vad landstingspolitikerna och landstingsråden vet, säger Jenny Engström.
Det blir ingen enkät utan de ska ut och möta folket på byn.
– Vi håller på att formulera och färdigställa materialet. Sedan får vi se när och var det passar bästa att gå ut. Det ska vara på alla offentliga platser och på affären där man kan möta så många som möjligt av invånarna.
Materialet kommer de att färdigställa i veckan. Nästa vecka ska de veta var och på vilka platser de ska rikta in sig på.
Hur kom det sig att ni åkte till Övertorneå?
– De har deltagit i ett projekt som kallas Flippen, som handlar om hur man kan ställa om verksamheterna inom hälsocentraler. Hur man kan tänka nytt och annorlunda. Det jag tyckte var så intressant är att det inte sitter någon och bestämmer uppifrån vad vårdtagarna ska ha, utan man har gjort tvärtom och ställt frågan till befolkningen vad den behöver, säger Jenny Engström.
Flippen är ett projekt som SKL, Sveriges Kommuner och landsting, startade 2015. Namnet är inspirerat av "flipping healthcare" och syftet är att bidra till en innovativ primärvård. Grundidén är att utgå från det som är viktigt för invånarna, vad de kan och vill göra själva, och sedan utifrån det utforma vårdens insatser.
Mer specifikt handlar arbetet om att systematiskt ta reda på invånarnas behov, testa nya arbetssätt, samverka med andra aktörer, utforska gränserna vem som bäst möter olika behov, öka kreativiteten samt följa upp och dra lärdomar.