Han och frun Eva drog igång sitt företag och fick snabbt stora rubriker. På en vägg i industrilokalen i Gunnarsbyn finns artiklar om den omskrivna produkten i länstidningar och branschtidningar under åren som gått. Idag är situationen mycket tuffare. Företagsplanerna såg från början lysande ut när Eazymec körde igång tillverkningen på Samhall i Boden 2017.
Första bakslaget blev när Samhall skrev avtal med det privata företaget Plastia för plasttillverkningen som gick ut årsskiftet 2018.
– Vi skulle då lägga en stor beställning men fick inga priser. Istället lade Plastia ner sin verksamhet den 9 januari 2018. Vi fick veta att man sålt iväg allt och skulle flyttas. Vårt bolag hade då tecknat ett treårigt hyresavtal och dragit in bredband till lokalerna.
Dagen efter beskedet hölls ett möte på kommunledningen, men utförsäljningen gick inte att stoppa. Eazymec hade då precis tecknat ett tvåårigt försäljningsavtal med en återförsäljare.
– När vi inte kunde leverera sades avtalet upp. Allt försvann men vi fick ändå betala hyra till Samhall som ägde lokalerna. I samband med detta förlorade vi cirka 1,5 miljon med hyran, lagret och flytten, säger Jeff Nilsson.
Eazymec hade även fått stöd av Norrlandsfonden för tillverkningen i Boden, men fick ändå lov att flytta fabriken utanför Norrbottensgränsen, för att ingen annan tillverkning fanns.
– Vi fick tag i en stor packindustri som snabbt kunde ta emot hela lagret och hittade samtidigt en fabrik i Hillerstorp i Småland som kunde ta över tillverkningen.Efter några månader fick vi tag i lokalen på industrihuset i Gunnarsbyn via Råek. Då åkte lagret tillbaka hit upp igen, säger Jeff Nilsson.
Målet var att gå ut med leksaksprodukten under 2019 men då kom "plasthysterin" och det blev totalt stopp igen.
– Alla plastleksaker som man inte ansåg uppfyllde kraven skulle bort från förskolor enligt regeringen. Man gav bort lego och skickade det utomlands.Då stod vi där igen. Inte kan man lägga en stor order när det är inköpsstopp. Samtidigt började plaststoppet lägga sig under slutet av 2019, när man insåg att många plaster uppfyller miljökraven. Eazymec uppfyller också upphandlingmyndighetens krav på en giftfri förskola med märkning och så vidare. Det visste vi och fick godkänt. Då kom pandemin, säger Jeff Nilsson.
Både kommuner och landsting införde ett inköpsstopp.
– Jag skickade ändå ut några grundpaket till förskolor från Lund till Kiruna. De fick paketen om de svarade på några frågor. Alla ville köpa, men kommunen har inga pengar och med Corona så har inköpsstoppet fortsatt, säger Jeff Nilsson.
Om tillverkningen flutit på från start skulle företaget varit uppe i 10 000 paket i dag.
– Då räknar jag lågt. Bara i Sverige så finns över en miljon barn och det finns 30 000 förskolor. I dag håller vi igång försäljningen, även om det inte är på samma nivå som i början eller där vi vill och skulle kunna vara idag.
Makarna Nilsson sålde ett annat bolag för två år sedan för att kunna fortsätta bekosta satsningen på leksakerna.
– Vi kunde kanske struntat i det och tagit pengarna själva eller gjort något annat säkrare. Men både jag och min fru Eva är överens om att satsa vidare i Norrbotten, säger Jeff Nilsson.