Lanthandlarnas långsamma död

Inom fem år kommer fyra av tio lanthandlar att ha lagts ned. Det visar en undersökning utförd av Hela Sverige ska leva.
– Med vilja, våld och kärlek försöker man överleva, säger Ida Lundborg på Stigs Livs i Gunnarsbyn.

STOCKHOLM 011004 - Grönsaker, purjolök, majs och chili. Bilder från ett torgstånd i Rinkeby.
Foto: Fredrik Persson Kod: 1081
COPYRIGHT PRESSENS BILD

STOCKHOLM 011004 - Grönsaker, purjolök, majs och chili. Bilder från ett torgstånd i Rinkeby. Foto: Fredrik Persson Kod: 1081 COPYRIGHT PRESSENS BILD

Foto: Fredrik Persson

Gunnarsbyn2013-07-10 15:04

Fler än var fjärde butik gjorde inte någon vinst det senaste året, och hela två av tre tycker inte att kommunen ger bra stöd.

Negativ utveckling

– Om så många som fyra av tio handlare tvingas lägga ner under de kommande fem åren riskerar det att slå undan benen för utvecklingen av svensk landsbygd. Därför kommer vi nu att titta närmare på hur vi kan bidra till att handlarnas intressen kan tillvaratas bättre än idag, säger Åse Blombäck, ordförande för Hela Sverige ska leva.

Undersökningen bekräftar en redan känd negativ utveckling, och bygger på en enkät där 273 lanthandlare från hela landet och 21 stycken från Norrbotten, deltagit. De har fått svara på frågor om sin situation idag och om framtida utmaningar.

En av lanthandlarna som deltog i undersökningen är Stigs Livs i Gunnarsbyn, och Ida Lundborg vars släkt äger butiken, bekräftar den bilden.

– Det är tungt för små lanthandlar. Dels för att det är svårt att behålla kunder när vi är små och dels för att landsbygden avfolkas.

Krävs mycket

Butiken har funnits i släkten i 52 år, men trots att hon själv bara jobbat i butiken i knappt fem år, tycker hon redan att hon märker att det blivit färre kunder under den tiden.

– Det krävs väldigt mycket ideella krafter för att det ska gå runt. Leveranserna ska anpassas till bussar och det är svårt att komma upp till lägsta leveransnivåer. Norrmejerier höjde lägstagränsen nu, och på sommaren går det an men hur gör vi i vinter? säger hon uppgivet.

Att en del väljer att åka till storhandeln för prisets och utbudets skull, förstår hon.

– Men vi har också många som handlar det de kan här, men det räcker inte i längden. Så vi hoppas på ett trendbyte och att folk vill flytta ut på landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om