Ivrig väntan på de asylsökande

I bygden väntar man ivrigt på att asylboendet ska öppna igen. Sedan evakueringen på grund av kylan inomhus har fastighetsägaren vidtagit åtgärder för att komma till rätta med problemen. Nästa vecka ska Migrationsverket besikta boendet innan de asylsökande får flytta tillbaka.

VOLONTÄR. Gunilla Larsson, Gunnarsbyn, är en av flera volontärer som jobbar med de ­asylsökade. Arkivbild.

VOLONTÄR. Gunilla Larsson, Gunnarsbyn, är en av flera volontärer som jobbar med de ­asylsökade. Arkivbild.

Foto: Samuel Nyberg

GUNNARSBYN2016-01-30 08:00

Sangkarat AB har ett grundavtal om drygt 50 platser på asylboendet i Gunnarsbyn. Därefter fick de ett tilläggsavtal, som innebar att drygt 70 människor bodde där.

När kylan slog till blev det så kallt inomhus att Migrationsverket till slut tog beslut om evakuering. De asylsökande transporterades till olika boenden i Boden.

Läs mer: Om evakueringen - det var elva grader på rummen

Gunilla Larsson är en av volontärerna som jobbar med de asylsökande. Hon har hälsat på några av dem sedan evakueringen.

– Jag har sett, hört och vet hur dåligt de mår på grund av flytten och de vädjade om hjälp.

Hon säger att asylboendet är viktigt både för byn och flyktingarna.

– De har fått fotfäste och mått bra här. De kände en trygghet. Sex av dem gör praktik här i bygden. Företagare, Återvinningscentralen och Råek har asylsökande som praktiserar. Får man in en fot på arbetsmarknaden ger det möjligheter till en fortsättning, säger Gunilla Larsson.

Hon tillägger att det även givit ett barntillskott och säger att det var tragiskt när föräldrarna fick hämta sina barn på skolan för att evakueras till Boden.

– De andra barnen på skolan gick och vinkade adjö. Flera grät. Jag hoppas att det blir ordning på boendet så att de kommer tillbaka.

Mats Engman, enhetschef på mottagningsenheten vid Migrationsverket i Boden, uppger att de har fått ett önskemål från fastighetsägarna att myndigheten ska komma och besikta boendet på nytt på onsdag förmiddag nästa vecka.

– Då räknar de med att vara klara med de sista åtgärderna. Så det ska vi försöka tillmötesgå.

Han berättar att fastighetsägarna har gjort lite av varje, bland annat bytt pumpar i ventilationen. Som Mats Engman förstått det har de nu knutit ett avtal om samarbete med en firma som ska stå för löpande underhåll.

Blir anläggningen godkänd kommer Migrationsverket till att börja med fylla upp anläggningen enligt grundavtalet.

Hur kommer ni att göra med tilläggsavtalet?

– Vi för diskussioner med fastighetsägarna nu om vi överhuvudtaget ska nyttja oss av det tilläggsavtalet. Vi är överens om att vi i första hand fyller upp enligt grundavtalet för att se hur anläggningen reagerar efter det att ägarna vidtagit de här åtgärderna.

Man kommer sedan att följa upp och göra en ny bedömning.

Mats Engman säger att det är angeläget att boendet i Gunnarsbyn fungerar.

– Vi är beroende av alla platser vi kan få. Speciellt i och med att det är så pass bra verksamheter runt omkring med byaföreningen och Råek. Det finns också flera av de asylsökande som har praktikplatser i Gunnarsbyn. Det tillför ytterligare arbete för oss att se till att de kan ta sig till och från praktikplatserna istället för att de bor på platsen.

Han tillägger att de är måna om att få nyttja anläggningen i Gunnarsbyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om