Här hittade han ett kilo dynamit

Någon har lämnat cirka ett kilo dynamit på återvinningscentralen i Gunnarsbyn. Det är ytterst olämpligt och farligt, uppger Elisabet Påhlsson.

UPPHITTAT. "Här låg de", säger Kenneth Strand, Gunnarsbyns återvinningsanläggning. Han hittade en säck med cirka 40 dynamitgubbar.

UPPHITTAT. "Här låg de", säger Kenneth Strand, Gunnarsbyns återvinningsanläggning. Han hittade en säck med cirka 40 dynamitgubbar.

Foto: Lena Tegström

GUNNARSBYN2015-05-27 17:33

Hon är chef för avfallsenheten i Bodens kommun. Det var på måndagen som återvinningscentralen fick stänga akut sedan Kenneth Strand hittade cirka ett kilo dynamit.

– Det var ett 40-tal dynamitgubbar. Någon hade stoppat dem i en säck och lagt den bredvid kärlet för asbest. Jag trodde först att säcken innehåll asbest, säger han.

Han poängterar att det hade varit obra om dynamitgubbarna råkat hamna i det brännbara avfallet, som transporteras till tuggen i stan där de gör bollar, som sedan eldas i värmeverket.

– Vi kontaktade polisen, som i sin tur kontaktade bombgruppen i Stockholm. Först lät det som att den skulle komma upp, men sedan beslutades att försvaret skulle hämta dynamiten i stället, säger Elisabet Påhlsson.

Personal från Försvarsmakten var och hämtade dynamiten på tisdag morgon.

Elisabet Påhlsson anser att det är ytterst olämpligt att lämna in dynamit på återvinningscentralen.

– Det är inte ens tillåtet. Vi får inte ta emot det. Det här hade bara ställts av. Det var ingen som såg när det kom dit. Vi vet inte varifrån det kommer. Det var vanliga dynamitgubbar.

Hon påpekar att anläggningen är öppen för allmänheten och att de måste kunna garantera säkerheten.

– Att lämna dynamit på det sättet kan ställa till mycket allvarliga konsekvenser. Det är väldigt farligt, säger Elisabet Påhlsson.

Hon säger att det är extremt ovanligt. Det har hänt att någon lämnat någon enstaka dynamitgubbe, men inte så här mycket. Det händer också att folk lämnar in ammunition, men det får de inte heller ta emot.

– Man ska kontakta polisen när man vill bli av med sprängmaterial. Då får man direktiv och hänvisningar från dem hur det ska hanteras och var man kan lämna det. För vi har inte möjlighet att lagra det på ett säkert sätt. Då ska man ha en godkänd sprängkista. Det har vi bara på återvinningscentralen på Brändkläppen, men inte i Gunnarsbyn och Harads, säger Elisabet Påhlsson.

Hittar man förvarsmateriel på militär mark ska man kontakta Försvarsmakten direkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om