Invigning av konstverket i Gunnarsbyn ägde rum den 10 september, dagen före valet och kfu-ordförande Catarina Ask (MP) höll ett litet tal. Det är Birgitta Lindhart, workshopledare i Land art som hållit i projektet.
– Landart är ju en konstform och ett regionalt projekt där man jobbar med naturmaterial ute i naturen. Man brukar göra det i byar. Vi jobbar med sten eller träd eller vad som passar för det byborna vill berätta.
– Jag har gjort jordkonst i väldigt många byar i Norrbotten under många år. Nu är jag i Sörbyn, Gunnarsbyn och Lassbyn, säger Birgitta Linhart.
När Birgitta kom till Gunnarsbyn i våras så berättade hon hur det brukar se ut, men projektet tog en helt annan vändning, så det var bara att hänga med i svängarna. Byborna hade nämligen en annan idé på lut.
– Som projektägare har i bästa fall några tusenlappar och det var inte planerat för en jordglob i min budget men det var vad byborna ville göra. Jag tyckte själv idén var häftig och den visar en öppenhet för folk från andra länder, säger hon.
– Det är nog rätt att det här for iväg i pris. Det var lite fritt tänkande och sedan kom vi ganska fort på vad vi skulle göra, säger Michael Engström.
Varför just en jordglob?
– Vi ville visa att Gunnarsbyn är speciellt på det sättet att det bor väldigt mycket nationer här. Det är 25 nationer och det är även unga människor som flyttat hit. Grundtanken med jordgloben är att dels visa på det globala och dels mångfalden och framtidstron, säger Michael Engström.
Gunnarsbyborna sökte egna medel och fick 35 000 kronor från Bodens kommuns kfunämnd. Jordgloben består av sju stålband, eller en för varje kontinent. Banden är bockade av svetsutbildningen på Björknäs gymnasiet. Alla i byn har haft sin roll och hjälpts åt med det man kunnat utifrån kompetens och arbete.
– Vi kan väl säga att med vårt ideella arbete så har vi lyckats balansera kostnaderna så det går inte riktigt med minus ändå, säger Engström.
– Michael kom till byaföreningens styrelsemöte och började bolla idén med oss. Sedan har alla blivit involverade. Vi har också haft två yrkessvetsare som har varit hjälpsamma med själva svetsjobbet. Det har gått fantastiskt bra. Det har varit en del jobb med jordgloben men varit roligt samtidigt.Vi har haft hjälp från olika entreprenörer också med traktorer och minigrävare, säger byaföreningens ordförande Jan Lidberg.
– Många har hjälpts åt på flera håll för att få det bra.Det ska också upp en skylt som ger mer information vad globen handlar om, säger Michael Engström.
När det skulle rensas bort träd och tas bort sly på den tilltänkte platsen där globen placerades kom det ett stort arbetsgäng.
– Jag är så imponerad. För det är ju inte bara prat utan det är ju verkligen verkstad i den byn.Alla i byn har varit med och kommit in med olika expertis. Det finns väldigt mycket kunnande i just Gunnarsbyn.
– Vi har röjt och dragit ihop ris. Det blev en del ris men öppet och fint. Det har ju gått tack vare ideella krafter, säger Maria Degerman.
Nu står jordgloben på plats men det ska dit en bättre skylt för alla flaggorna.
– Vi ska också belysa globen för om vintern ska den också synas, säger Michael Engström.
– Förhoppningen är att det med tiden blir fler inflyttande så det kan sättas dit mer spännande flaggor, säger Birgitta Linhart.