De vill lyfta Malmens väg

I veckan samlades olika aktörer i Lassbyn för att prata om hur man kan utveckla Malmens väg så att den blir en inkomstkälla. De valde den bästa dagen på hela vintern. "Det var en jättebra dag", säger Jenny Engström, verksamhetsledare på Råek.

De valde den hittills bästa vinterdagen den här säsongen när olika intressentar träffades i Lassbyn för att lyfta fram betydelsen av Malmens väg.

De valde den hittills bästa vinterdagen den här säsongen när olika intressentar träffades i Lassbyn för att lyfta fram betydelsen av Malmens väg.

Foto: Lisa Brusewitz

GUNNARSBYN2018-03-22 13:43

Solen sken och det var bara några grader kallt. Ett 30-tal personer, företagare, privatpersoner och någon politiker, möttes i Lassbyn för att lyfta fram betydelsen av Malmens väg. De grillade korv, tittade på filmen från invigningen när kungen var på plats och talade om hur de kan utveckla Malmens väg till en inkomstkälla för Norrbotten och regionen.

Jenny Engström bedömer att den har en stor potential att generera fler inkomster och besök till området. Råne älvdal är en het destination, framför allt för utländska gäster.

– Besöksnäringen växer som aldrig förr, företagsamheten sjuder av liv och efterfrågan på hus är stor och mitt i det finns den här pärlan, Malmens väg.

Råek har gjort en förstudie och har haft en projektanställd, Oskar Niemi, som har jobbat med förstudien och träffat olika aktörer och intressenter.

– Slutsatsen är att vi ska göra ett omtag med Malmens väg. Man skulle kunna utveckla den mycket mer och göra den ännu bättre, säger Jenny Engström.

Förstudien har bland annat visat att det finns ett behov av upprustning.

– Den visar att det finns behov av en sammanhållande organisation för långsiktig drift och finansiering. Vi behöver få en kontinuerlig driftlösning, så att inte underhållet faller mellan stolarna. Infrastrukturer kring leden behöver förbättras så att det finns information, skyltar efter leden och marknadsföring av den.

Leden används inte bara av skoteråkare, utan även av hundspann och för friluftsliv. Jenny Engström menar att det finns en betalningsvilja både från entreprenörer och privatpersoner, som använder leden precis som i fjällen. Där får man betala en ledavgift när man kör skoter.

– Genom att en extern part har huvudansvaret för hela Malmens väg, så går det att ha mer långsiktiga och hållbara lösningar för drift, underhåll, marknadsföring och finansiering över kommungränser. Då kommer inte hela kostnaden att belasta kommunerna som i dagsläget.

Hon påpekar att det är viss skillnad på hur kommunerna löser driften idag både ekonomiskt och avtaltidens längd.

– Vi behöver hitta en mer jämn balans, säger Jenny Engström

Hennes bedömning är att det krävs en sammanhållande struktur för att få en hållbar utveckling på sikt, som aktörerna inom besöksnäringen kan förlita sig på.

– Vi har skickat in en ansöka till Spira Mare 2020 om ett genomförandeprojekt och vi väntar besked om det i maj.

De vill även titta på hur leden kan användas de andra årstiderna under året.

Under dagen i Lassbyn tog de upp behovet av att mäta hur mycket leden används.

– Det ligger också inom ramen för genomförandeprojektet att sätta ut räknare efter leden för att ta reda på hur många personer som färdas efter den och vilka avsnitt som används mest, det skulle säkert besöksnäringen också ha nytta av, säger Jenny Engström.

Malmens väg

Malmens väg är en skid- och skoterled utefter den väg malmen forslades från Gällivare och Malmberget till kusten med ren och häst förr i tiden.

Leden är cirka 200 kilometer lång och längs leden finns ett stort antal raststugor färdigställda med eldstäder inom- och utomhus. Den förbinder även de omfattande spårsystem med raststugor, fiskesjöar, utsiktsplatser, vindskydd, som lokala föreningar anlagt och driver i Råneå, Niemisel, Gunnarsbyn, Nattavara, Jokkmokk och Gällivare.

Källa: Råek

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om