Jan-Olov Larsson är teamledare på Sangkarat AB, som äger flyktingförläggningen. Den ligger mitt i byn, bara några meter från affären, Folkets hus med bio och kyrkan. Bybornas önskan att det skulle komma barnfamiljer infriades och byns skola ligger också i närheten.
– Här finns de bästa förutsättningarna att göra något bra, säger Jan-Olov Larsson, som tack vara boendet köpt hus och flyttat till byn.
LÄS MER: Asylboende i Gunnarsbyn
Byborna har gått i väntans tider och hade så när givit upp.
– Först budet var att de skulle komma i augusti i fjol, säger Ann-Christin Pretty, Råek, Råne älvdals rådet i Gunnarsby församling ekonomiska förening.
Hon berättar att de tidigt kontaktade Migrationsverket och har haft en dialog. I höstas hade de också ett projekt för att förbereda bygdens folk och föreningar.
– Vi ville kunna ta emot asylsökande och integrera dem på bästa sätt i bygden.
Lennart Erkki, styrelseordförande i Sangkarat AB, förklarar att byggnationerna blivit förenade och att en orsak är de höga kraven på brandsäkerheten.
– Vi har fått revidera tidsplanen.
Det finns 53 platser och i fredags kom meddelandet att 22 asylsökande skulle komma. Migrationsverkets upphandling av det aktuella ramavtalet är överklagat, men myndigheten har kunnat göra direktupphandlingar för kortare avtal. Avtalet med Sangkarat började gälla på måndagen och klockan sju anlände familjerna.
– Det känns oerhört skönt. Vi har ju byggt om fastigheten för det här ändamålet. Det blir roligt för omgivningen att se lite liv och rörelse. Gunnarsbyn är en levande bygd och folk är väldigt aktiva, säger Lennart Erkki.
LÄS MER: Det här blir vårt bästa flyktingboende
De flesta av de nyanlända sover när NSD kommer dit. Jan-Olov Larsson berättar att de åkt hela natten från Gävle. De kommer bland annat från Syrien, Eritrea och Azerbajdzjan. En del av dem kom till Sverige för en vecka sedan.
Den nybyggda terrassen vid Gunnarsby Livs med fikabord står tom i regnet som bara öser ner.
– Tanken är att de ska kunna gå dit och knyta naturliga kontakter med ortsborna. Vi ska få igång bouleplanen också, säger Jan-Olov Larsson.
Det doftar mat. Matsalen ligger i källaren. Mattias Broström och Johnny Matti på företaget Exanimo, som betyder Från Hjärtat, förbereder den allra första lunchen på förläggningen. Tanken är att det så småningom ska bli ett tillagningskök, men än så länge fungerar det som mottagningskök.
Mattias säger att han blir glad av barnen. Murad Suleymanov och Aysel Suleymanova har kommit ned med sina två nyvakna barn Yusey och Inci.
En mamma kom till Sverige för fem dagar sedan med sina två barn, sju och fyra år. De söker skydd här och flydde från Mellanöstern för tio dagar sedan.
Hon ville komma till Sverige som hon beskriver med fyra ord; fred, vackert, leende och kärleksfullt.
Ett par andra familjer har flytt från kriget i Ukraina. De är rädda. Taras säger att han försökte hitta en säker plats i hemlandet till sin familj, men misslyckades. För cirka en vecka sedan kom han tillsammans med sin hustru och dotter till Sverige.
– De sover nu, säger han.
Han och en annan man går till affären. Monica Aidanpää äger Gunnarsby Livs. Hon tycker det är jättespännande att de asylsökande äntligen anlänt.
– Framför allt är det roligt för hela byn att det är barnfamiljer. Jag vet inte om det kan gynna skolan, men det blir lite mer liv och rörelse. Även för scoutkåren. Det behövs barnfamiljer i en sådan här by.
Gunilla Larsson, Gunnarsbyn, säger hej och välkomnar de asylsökande hon möter.
– Flyktingar som varit här och utifrån den information vi har fått så har jag lärt mig att de önskar att vi försöker prata med dem. Om de inte kan engelska får man gestikulera.
Hon anser att de nu är upp till dem alla att skapa goda relationer.
– Vi i bygden kan hjälpa dem med vad vi kan och ta dem till oss så att de känner sig trygga och välkomna så att det inte blir fel. Jag ska försöka att hjälpa till med det jag kan, säger Gunilla Larsson.
– Nu är de här och det kommer säkert bli bra, avslutar Ann-Christin Pretty.
Du gillar väl NSD på Facebook – och får nyheterna i ditt flöde hela sommaren? Klicka här för att komma till vår facebooksida.