Guide omkom i skidolycka

En skidguide omkom under fredagen i Kårsavagge som ligger i Abiskofjällen. Guiden ska ha åkt över en kant och sedan störtat ned för ett stup där han avled av skadorna.

11 maj 2019 14:35

Guiden, som kommer från ett annat EU-land hade med sig sex-sju andra heliskiåkare personer när de blev avsläppta i Kårsavagge. Vad som egentligen inträffade därefter finns det för närvarande inga uppgifter om.

Det var en helikopterpilot från ett annat företag än det som körde upp skidåkarna som upptäckte att det låg en person nedanför ett stup.

Fjällräddare kallades till platsen och personen fördes därefter till Kiruna lasarett. Enligt uppgifter till Norrbottens media ska personen ha varit avliden vid ankomsten till sjukhuset.

Den grupp som leddes av guiden åkte tillbaka till hotellet i Riksgränsen.

I samband med den tragiska olyckan arrangerade Kiruna kommun så att en präst från Kiruna kunde åka till hotellet med hjälp av räddningstjänsten.

– Den här typen av samtal kan vara väldigt slitande även för personerna som talar med de drabbade, därför brukar vi ordna så att de inte åker bil själva, säger Anders Karlsson, förvaltningschef vid Kiruna kommun.

Guiden och den aktuella gruppen befann sig i Abiskofjällen för att åka Heliskiing, eller heliskidåkning som det heter på svenska. Det innebär att man bli uppflugen på någon bergstopp med hjälp av en helikopter, för att sedan ta sig ner på skidor. Heliskiing är en typ av offpiståkning, eftersom det inte sker i någon markerad nedfart.

Den här typen av extremskidåkning är mycket populär i den här trakten och under en dag förekommer det många helikopterföretag upp på fjälltopparna.

På lördagseftermiddagen bekräftade polisen att olyckan har inträffat och att en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott pågår.

Polisen säger att anhöriga ännu inte är underrättade.

I samband med olyckan fattade polisens vakthavande befäl beslut om LSO, lag om skydd mot olyckor. Både ambulanshelikopter, polishelikopter och fjällräddare skickades till olycksplatsen.

En förundersökning är inledd angående arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Ärendet leds av åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.

Förundersökning pågår med bland annat förhör.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Lundqvist Peter Olofsson