Gry Forssell: "Jag skulle hålla mig på snoppen hela dagen"

Hon är norrbottning, feminist och ständig optimist. Möt Gry Forssell – programledaren som har stulit sitt stora motto i livet från Galenskaparna.

Foto: Foto: Emma Svensson/TV4

Stockholm2017-05-20 12:45

Gry Forssell, 44, har precis avslutat morgonens radiosändning tillsammans med Anders Timell, "Praktikant-Malin" och de andra i Mix Megapol-gänget. När NSD ringer är hon just på väg att lämn a studion i centrala Stockholm.

– Oj, du ringer verkligen i tid, säger hon och skrattar.

– Vänta, jag ska bara säga hej då till Malin.

Klockan har precis slagit elva och i dag är en bra dag för Gry Forssell. Hon har kunnat lämna radiostationen för dagen redan före lunch.

– Vi sänder varje vardag mellan sex och tio. Efteråt går vi igenom dagens program, sedan förbereder vi morgondagens program. Om jag har riktigt flyt, som i dag, kan jag sluta redan klockan elva. Väldigt skönt, säger hon.

Gry Forssell är en av Sveriges mest erfarna programledare. Hon började jobba på SVT redan som 19-åring och har under åren gjort program som Silikon, Fångarna på fortet, Rampfeber, Grammisgalan, Körslaget och Big Brother. För att nämna några.

Nu är det radiosändningarna i Mix Megapol som håller henne sysselsatt varje vardagsmorgon. Dessutom är hon programledare för två av TV4:s stora flaggskepp i sommar – Gladiatorerna och Sommarkrysset.

Hon gillar kontrasten mellan TV och radio.

– Som programledare på TV handlar det mer om att presentera andra människor. På radion sitter vi fyra timmar om dagen och pratar med varann – jag, Anders och Malin. Då blir det mer en livsstil, man också lov att vara lite mer transparant och berätta om sitt privatliv. Där får vi tycka och tänka lite vad vi vill, vi får ta plats på ett annat sätt helt enkelt.

Är du en person på jobbet och en annan privat?

– Nej, det tycker jag inte. Jag har jobbat med det här så oerhört länge så jobbet har säkert format mig. Jag tror att jag är ganska mycket mig själv. Sen är det klart att man kan förstärka eller tona ner vissa sidor inom yrket. Jag tycker kanske inte att man ska hålla på och vara privat i alla sammanhang. Som sagt, det är skillnad på radio och TV.

Gry Forssell föddes i Växjö 1973 men flyttade med sin familj till Luleå när hon var fyra år gammal. Där bodde hon fram till den dagen hon som 19-åring fick jobb på SVT och valde att flytta söderut.

– Jag bodde i Luleå under de åren jag formades och känner mig som en Luleåbo. Det var en liten identitetskris när jag insåg att jag hade bott längre i Stockholm än i Luleå.

Hon har dock ena foten kvar i Norrbotten. Sedan några år tillbaka har Gry tillsammans med maken Alex Kossek en sommarstuga i Jämtön.

– Luleå betyder rötter för mig. Det betyder mamma och det betyder sommar. Jag har jättemånga vänner kvar där som jag hänger med fortfarande.

Var Luleå en bra plats att växa upp på?

– Ja, det tycker jag. Det skilde sig nog inte så mycket från många andra små eller mellanstora städer. Men jag tycker att det har hänt rätt mycket med staden sedan jag flyttade. Nu känns det som att det finns en större tro på stan, en större tro på folket i stan. Det var lite mer håglöst då. Men det har svängt om. Självkänslan i Luleå är ganska bra nu, så uppfattar jag det.

Det finns dock vissa saker hon saknar med Luleå från sin barn- och ungdomstid.

– Det som är tråkigt med alla mindre städer runtom i Sverige är att de har sitt Storheden. Du har A6 i Jönköping, Giraffen i Kalmar och Kupolen i Borlänge. Man utarmar innerstan, det tycker jag är så himla tråkigt.

Var det annorlunda förr?

– Förr var det ju längs Storgatan man gick. Man handlade mat på Domus. Där fanns Systembolaget och alla klädaffärer. Nu finns ingen anledning att gå där längre och det tycker jag är lite trist.

Det är mycket som har hänt sedan Gry Forssell lämnade Luleå och satsade på en TV-karriär i södra Sverige. Dels har hon etablerat sig som en av Sveriges främsta programledare, dels har hon gift sig och fått två barn: Vincent, 14 år, och Nikki, 8.

Den här eftermiddagen ska hon ta med sig dottern Nikki till en dubb-studio. Gry ska nämligen göra rösten till en karaktär i den kommande animerade filmen Dumma mej 3.

– Nikki ville skippa sin badminton för att följa med mig och det har jag inga problem med. Jag är ingen typisk idrottsförälder. Jag tycker att barn ska ha lagom mycket att göra. Visst, de ska aktivera sig. Men jag tycker att det verkar vara ett himla tråkigt liv för alla när man ska ha massa aktiviteter hela tiden.

Man ska kunna slappna av också?

– Ja, verkligen. Det märker man ibland när man ska försöka hitta på något med en kompis. Någon har piano, någon har gympa... Till slut finns det bara en dag i veckan man kan ses, det är inget kul.

Umgås du mycket med dina barn?

– Jag ska inte säga att jag umgås så jättemycket med han som fyller 14. Jag försöker, men får inte riktigt. Det är mycket datorspel och hänga med kompisar. Men jag slutar så tidigt om dagarna och vi är ju alltid hemma. Jag är alltid där.

Beskriv dig själv som person.

– Jag skulle väl säga att jag alltid är tio minuter sen. Jag är ganska tillfreds och pålitlig. Om jag lovar något så brukar jag hålla det.

Gry avslöjar att ett av hennes stora motton i livet är stulet från Galenskaparna.

– Det ska vara gött och leva.

Utveckla.

– Jag brinner för att man ska försöka ha det så kul och så lätt som möjligt. Jag vill ha roligt på jobbet. Nu vet jag att det låter otroligt lätt för någon som är priviligerad i sitt jobb att sitta och säga det. Jag vet hur mycket jag själv skulle kunna irritera mig på någon som sa så. Det är typ 800 000 svenskar som äter antidepressiva, det är jättemånga som mår skitdåligt. Då kanske man bara vill nita någon som säger: "Se till att må bra".

Men...

– Men jag tror att det är många som också har det ganska bra i livet, som ändå missar att se det. Man får uppskatta det lilla. Jag är oerhört tacksam över att jag har ett jobb där jag har kul.

Förutom att det är väldigt roligt medför Gry Forssells yrke ett stort kändisskap.

– Jag funderar inte så mycket på det. Jag går inte runt och tänker: "Åh vad jag är känd". Att bli känd har aldrig varit någon drivkraft för mig. Men om jag går utanför mig själv så tycker jag att det har hänt mycket sedan jag började jobba med TV. Nu har kändisskap blivit någon form av religion.

Hur menar du?

– När jag sökte jobb på TV var jantelagen jättestark. Jag berättade inte för någon att jag sökte det där jobbet. Jag var rädd att folk skulle tro att jag tyckte att jag var någon. Nu däremot vill ju alla bli kändisar i största allmänhet. Jag tycker att det är jättekonstigt.

När Gry Forssell kom in i branschen i början på 90-talet hade inte internet slagit igenom. Det är hon tacksam för i dag.

– Jag är jätteglad att jag fick ha första halvan av min karriär innan internet kom. Det är jätteskönt att inte allt finns dokumenterat och sparat. Jag är glad att jag slapp vara nybliven programledare som 19-åring med internet.

Har du drabbats av näthat?

– Inte ett dugg faktiskt. Jag är inte masochist så jag googlar inte mig själv. Med två knapptryckningar skulle jag kunna hitta massa elaka saker om mig själv på internet, men det har jag ingen lust med. Det hjälper inte mig på något sätt att veta att folk tycker att jag är tjock eller ful eller dålig. Och att googla runt efter bekräftelse, beröm och smicker mår man inte heller bra av i längden. Jag har inget sådant tomrum att fylla. Men nu är jag 44 år. Om jag hade varit grön med allt det här kanske det hade varit annorlunda.

Är du politiskt intresserad?

– Lagom. Jag är inte politiskt engagerad eller aktiv. Det tycker jag inte heller rimmar med mitt yrkesval. Men det är klart att jag hänger med litegrann.

Gry är uppvuxen i en familj där man diskuterade politik titt som tätt vid matbordet.

– Det var ju i Luleå på 70-talet. Pappa spelade proggmusik och visst hände det att vi diskuterade politik och miljöfrågor hemma.

Är det viktigt för dig att prata med dina barn om sådana saker?

– Det är väl viktigt att man hänger med litegrann på rättvisor och orättvisor i världen, det tycker jag.

Funderar du mycket på det världsläge vi har i dag, till exempel med Donald Trump som amerikansk president?

– Det gör jag förstås och jag tycker att det är jätteläskigt. Men samtidigt försöker jag att inte gå hela dagarna och tänka på att det kan bli krig snart. Men det är klart att jag är bekymrad över det som sker världspolitiskt och även här i Sverige. Det gjordes väl en undersökning nyligen som visade att Sverigedemokraterna är det näst största partiet. Det är gräsligt och så jävla märkligt. Jag fattar inte. Det tycker jag förstås är otäckt och överraskande, men jag kan inte gå runt och låta det trycka ner mig. Då blir man ju deprimerad och det har jag ingen lust med.

Är du feminist?

– Det måste väl varje modern människa påstå sig vara tänker jag. Om man med feminist menar att man står för att män och kvinnor är lika mycket värda, ska ha lika lön för samma arbete och samma rättigheter i samhället. Absolut. Vem svarar nej på den frågan? Då är man ju bara obstinat. Eller väldigt, väldigt, väldigt efter sin tid. Kalla det feminist eller vad du vill, det handlar om att vara sund.

Frågor till Forssell:

Bästa stunden i ditt liv?

"När vi är i stugan ute i skärgården. Det är helt vindstilla, soligt och vi bara är".

Värsta stunden i ditt liv?

"När jag känner att jag har två andra ställen jag egentligen borde vara på samtidigt".

Din största förebild?

"Jag har inte direkt någon förebild. Man tar väl inspiration från många olika människor och försöker plocka det bästa från alla".

Vem skulle du vilja tala till rätta?

"Tydligen flera hundra tusen svenskar som röstar på Sverigedemokraterna. Men det verkar ju inte som att de har lust att lyssna. Jag vet inte. Jag funderar på att köpa häst så jag kanske vill tala hästguden till rätta så att jag hittar den perfekta hästen".

Vem skulle du vilja byta liv med för en dag?

"Ingen. Jag vill ha mitt liv, jag tycker om det".

Vad skulle du göra om du var osynlig för en dag?

"Jag skulle nog smyga runt och busa med folk. Skrämma dem och flytta saker".

Vad skulle du göra om du var man för en dag?

"Jag skulle hålla mig på snoppen hela dagen. Det vill ju killar tydligen helst av allt göra".

Finns det något i ditt liv som du ångrar?

"Säkert jättemycket egentligen. Men jag tycker att det är av mina misstag som jag har lärt mig det mesta och det viktigaste. Jag vill inte ha dem ogjorda".

Vilken är din största mardröm?

"Min vanligaste mardröm när jag jobbar mycket är att jag sitter och kör längs Essingeleden i Stockholm. Så hör jag hur radioprogrammet börjar på radion. Jag kan inte komma fram, jag kan inte byta fil, jag får punka och kan inte byta däck. Det är min jobbigaste mardröm. När jag får den vet jag att det är något som måste bort ur kalendern".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om