S-toppar kritiserar regeringen – Vill ha svar

S-topparna i Jokkmokk, Älvsbyn och Pajala kritiserar regeringen för utdragna processer av tre gruvsatsningar i Norrbotten.

"Vi har väntat i flera år", säger Tomas Egmark (S)-kommunalråd i Älvsbyn om processerna kring gruvsatsningar i Norrbotten.

"Vi har väntat i flera år", säger Tomas Egmark (S)-kommunalråd i Älvsbyn om processerna kring gruvsatsningar i Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Gruvnäring2019-10-03 18:19

I ett öppet brev  adresserat till regeringen kritiserar tre socialdemokratiska kommunalråd obeslutsamheten kring de föreslagna gruvorna i Kallak och Laver.  Det handlar om Pajalas Ulrica Hammarström (S), Jokkmokks Robert Bernhardsson (S) och Älvsbyns Tomas Egmark (S).

– Vi är kritiska till att de inte kommit fram till något trots att vi väntat i flera år. Vi vill bara att de sätter ner foten så att vi vet om vi ska utvecklas eller avvecklas, säger Tomas Egmark (S), kommunalråd Älvsbyn.

I flera års tid har Boliden väntat på att få börja bryta koppar i Laver utanför Älvsbyn. Gällande Kallak, väster om Jokkmokk, har Beowulf mining väntat i två års tid på svar i sin ansökan om en järnmalmsgruva. Kritik riktas även mot Naturvårdsverket som genom domstol försöker stoppa den pågående järnmalmsproduktionen i Kaunisvaara. 

Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S), tycker det är orimligt med denna väntan på svar.

– Det är anmärkningsvärt att det är så tyst från regeringen. Det är orimligt att utländska företag som vill investera i Sverige ska drabbas av långa väntetider, säger han.

Kommunalråden skriver i brevet att de känner en maktlöshet och att den S-ledda regeringen inte tar jobbfrågan för små avfolkande kommuner på allvar.

– Vi vet inte vem som bromsar i regeringen, det kan vara andra partier, vi är bara bekymrade att det står still. Även om det är partivänner så kan jag vara kritisk utan att det blir rosornas krig, säger Tomas Egmark (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!