– Blir det bra här?
Matleverantören Akbar Khoshal ställer ner sex kassar på altanen utanför Sara Salanders gula villa i Alingsås. Det är andra veckan som hon storhandlar på nätet, och hon tänker fortsätta med det.
– Den största fördelen tycker jag är tiden, som barnfamilj har man alltid miljarder andra saker att göra. Och vem ska handla om man jobbar heltid båda två?
Snabb ökning
Så är hon inte ensam om att tänka. Handeln från fullsorterade matbutiker på nätet, där kunderna själva klickar i vilka varor de vill ha och sedan får dem hemlevererade, växer stadigt och finns nu på en rad orter runt om i landet. Första kvartalet i år var ökningen 51 procent, jämfört med samma period förra året. Det handlar både om butiker som enbart finns på nätet och traditionella livsmedelskedjor som även satsar på e-handel.
– Detta är ett område där det kommer hända saker. Det har skett en kraftig ökning och vi tror att den utvecklingen kommer att fortsätta, säger Lena Larsson, vd på HUI research.
Trots ökningen står e-handeln fortfarande för mindre än en procent av de totala matinköpen. Många ser fortfarande nackdelar med att inte själva plocka åt sig maten i butik.
– Konsumenterna är oroliga att man inte får samma kvalitet som om man själv klämmer på morötterna och avocadon, säger Lena Larsson.
Dyrt i glesbygd
Enligt henne är oron obefogad. De flesta som handlat mat på nätet säger också i undersökningar att de tänker fortsätta med det. Men att handeln på nätet helt kommer ersätta de fysiska butikerna tror hon inte.
– Vi kan inte se det i någon överskådlig framtid. Vissa inköp kommer man fortfarande vilja göra i butik, säger Larsson som får medhåll av Sara Salander:
– För att få inspiration måste man nog vara på plats i affären någon gång och klämma på varorna och kolla runt.
Fortfarande är det lättare att handla mat på nätet om man bor i en storstad. En anledning är att det är mer kostsamt för företagen att leverera i glesbefolkade områden. Mat är dessutom krångligt eftersom många produkter måste hållas kylda och frysta under transporten. Men i takt med att intresset ökar sprider sig också möjligheterna över landet.
"Eld i baken"
Senast i raden att hoppa på tåget är Ica som just nu håller på att utveckla en stor satsning på e-handel.
– När vi frågar kunderna säger de att de vill kunna handla av oss via nätet. Om vi inte erbjuder dem det finns det ju risk att vi tappar försäljning på lång sikt, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.
Även Lena Larsson på HUI research pekar på vikten av att handlarna etablerar sig på nätet.
– Det viktigaste just nu är att företagen får lite eld i baken. Konsumenterna är redo, säger hon. (TT)