Totalt minskar avstängningarna för fusk på landets universitet och högskolor något för andra året i rad. Men skillnaderna mellan de största universiteten är rejäla, enligt de siffror som TT årligen hämtar ut från alla lärosäten med rätt att examinera på forskarnivå, i dagsläget 28 stycken.
Både Lunds och Stockholms universitet stängde under 2013 av fler studenter för fusk än året före: över 50 vardera, fler än de stängt av på flera år. Samtidigt stängde Göteborgs universitet (GU) av 14 fuskare.
– Oj. Det var väldigt lite. Ett stort universitet, säger Hanna Stam, biträdande jurist på Lunds universitet, när hon får höra om GU:s siffror.
Smickrande eller inte
Trenden är tydlig. Under perioden 2009–2013 stängde universiteten i Lund och Stockholm av 236 respektive 190 studenter. I Göteborg landar summan på 62.
– Vi har aktivt under flera år jobbat med den här frågan. Jag ser det som en framgång att vi har ett lågt antal, att vi har fått fram vad som gäller, säger Pam Fredman, rektor på Göteborgs universitet.
– Det finns ju absolut inget självändamål i att ha många studenter som kommer upp för fusk.
Knäckfrågan är vilka siffror som är mest smickrande. Men de stora universitetens juridiska avdelningar kan inte svara på om det låga antalet avstängningar i Göteborg beror på att få där fuskar, eller på att universitetet är dåligt på att sätta dit dem som gör det. Detsamma gäller de höga siffrorna i Lund och Stockholm. Är de två universiteten extra fuskdrabbade – eller bara extra bra på att hitta och stänga av fuskare?
Flera faktorer
– Om det hade funnits en sanning och den hade varit att vi har mycket bättre studenter vid GU så hade det ju varit jättebra. Men jag tror inte att det finns en sanning, ett svar på den frågan. Jag tror att det är många olika faktorer som spelar in, säger Malin Eriksson, jurist vid Göteborgs universitet.
– Dels olika sätt att handlägga ärenden, dels att högskolorna har olika sätt att förebygga fusk, att upptäcka fusk, att se på vilka frågor som hör hemma i disciplinnämnden och inte.
Bland skolorna där antalet avstängningar minskade märks Karlstads universitet, Malmö högskola och inte minst Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), som endast beslutade om sju avstängningar.
På Linnéuniversitetet, Karolinska institutet och Högskolan i Halmstad ökade däremot antalet avstängningar markant jämfört med året före. (TT)