Jägaren: "Jag har skjutit världens minsta älg"

En extremt liten älg sköts i Glommersträsk under premiärveckan. Slaktvikten var just över tio kilo. "Ingen av oss har sett något liknande", säger Emil Lundqvist, vice jaktledare.

Göran Ericsson, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, har sett bilderna på älgkalven. "Den hade inte överlevt vintern", säger han till Jaktjournalen.

Göran Ericsson, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, har sett bilderna på älgkalven. "Den hade inte överlevt vintern", säger han till Jaktjournalen.

Foto: Privat

Glommersträsk2020-09-21 12:34

Glommersträsk VVO har över hundra års erfarenhet i älgskogen – men ingen i jaktlaget har sett en mindre älg än den kalv som sköts under första veckan av årets älgjakt.

– Han som sköt den ropade "jag har skjutit världens minsta älg" i radion. Ingen av oss har sett något liknande, säger Emil Lundqvist, vice jaktledare.

Kalven sköts på en jaktmark söder om Glommersträsk. Enligt Lundqvist var slaktvikten 10–11 kilo.

– Det är rätt vanligt att jägare, särskilt i början av jakten, tänker att "äh, den var så liten så den får växa till sig" när de får syn på en kalv som är mer normalt liten. Om den väger 35–40 kilo kanske. Men den här var extremt liten, så det var ju som en välgärning. Viltvård helt enkelt. Kon var också liten, så kalven har väl inte fått nog mycket näring, säger Emil Lundqvist.

Kon, som enligt tandutsnittet var mellan åtta–tio år gammal, fälldes också och hon vägde runt 140 kilo.

Tidningen Jaktjournalen har visat Göran Ericsson, professor i viltekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, bilderna på den lilla älgen. Han tror att kalven är född i juli trots sin extrema storlek.

– Om jag zoomar in bakklövarna så ser jag att de är rejält nötta, vilket visar att kalven varit uppe och gått ett bra tag. Den har inte heller den riktigt tunna kalvpälsen. Den var dödsdömd och hade aldrig klarat vintern, säger han till Jaktjournalen.

Hans teori är att älgkon inte var redo att brunsta i normal tid utan kom i brunst och betäcktes i november. Professorn konstaterar även att kalven inte hade överlevt vintern.

– Det var intressant att läsa om hans teorier. Att klövarna var nötta tänkte vi inte på själva. Vi trodde spontant att den var två veckor gammal ungefär, säger Emil Lundqvist.

undefined
Glommersträsk VVO sköt den extremt lätta älgkalven söder om Glommersträsk. Den vägde just över 10 kilo.

Kalvningssäsongen startar i maj, men Göran Ericsson har tidigare fått rapporter om älgkalvar i Västerbotten som varit födda i juli. Från andra delar av landet finns också uppgifter om kalvar som fötts i augusti, enligt Jaktjournalen.

Enligt vice jaktledaren Emil Lundqvist är det gott om kalvar i skogarna runt Glommersträsk. Utbudet av vuxna älgar är dock sämre.

– Vi ska jaga kommande helg, sedan tar vi paus. Brunstuppehållet är ju bortplockat i Norrbotten, men vi kör ett eget brunstuppehåll under första helgen i oktober, säger Emil Lundqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!