Alhem är en av de tunga rättsexperterna i Sverige och han är tydlig i sitt omdöme av domarna från Luleå tingsrätt mot de två männen.
– De är hårda – med all rätt.
Med en utveckling där vittnen ljuger i domstolarna, är risken uppenbar att vi får ett samhälle där kriminella styr, fortsätter den förre överåklagaren.
– Om man inte kan lita på att människor uttalar sig om vad de har sett och hört på ett sanningsenligt sätt, då riskerar vi att få eget normsystem. För de som har förmåga att se till att vittnen antingen tiger, för att de är rädda. Eller som av lojalitetskäl gentemot kompisar eller vänner ljuger, säger Sven-Erik Alhem och fortsätter:
– Det här är ett led i den här viktiga uppgiften att värna brottmålen, likheten inför lagen. Att man verkligen har vittnen som man kan lita på och att man har vittnen som förstår att det är farligt att ljuga inför ed. Att de ser att det blir en konsekvens.
Han pekar också på det faktum som de som döms sällan tänker på: påföljden för mened är nästan alltid mycket hårdare i jämförelse med det brott som den person de skyddar har begått.
Vittnesproblematiken är sedan ett antal år tillbaka ett stort problem i större städerna, konstaterar Sven-Erik Alhem. Dödsskjutningar har fått människor att backa och i dag har rättsväsendet stora problem att få dem att vittna i domstolarna.
– Det är det absolut största problemet och den farligaste utvecklingen. Det är en otäck utveckling. Men den är av helt annan dimension än det vi nu pratar om.