Muonioälven, var finns den? Den frågan får man ofta när man besöker våra svenska fiskemässor. En kompis beskrev den som en bortglömd älv, som alltid hamnar i skuggan av de mer kända älvarna.
Muonioälven är ett biflöde till Torneälven och utgör den fortsatta riksgränsen norrut, mellan Sverige och Finland. Oftast är de större vägarna på behörigt avstånd, på båda sidor om älven. Stränderna kantas av ren vildmark med enstaka bebyggelser som bildar några få byar utmed älvdalen.
Fisketurismen var ett faktum i de andra älvarna medan fisket i Muonioälven bedrevs av någon enstaka fiskare i båt.
Man såg knappt till någon på älven fram till 1996. Därefter kom laxåren som tog oss på sängkanten. Hur skulle vi kunna dra nytta av sådant fiske? Ingen visste vad man skulle ta sig till.
Vi i Aareavaara startade med en turism i form av föreningsarbete. Det laborerades med fiskekort och priser. Rastplatser ämnade för fiskande besökare byggdes. Rykten om billigt laxfiske spred sig, men ingen fick ett levebröd på detta sätt. Trots ansträngningar så blev det svårt att få till en kontrollerbar situation.
Fiskevårdsområdet tog in kortpengar, men var tvungen att spendera densamma utan att bryta mot egna stadgar, gjorde inte saken bättre. Höjde vi priset för att bekosta en eller två anställda, så köptes korten på finska sidan istället. En inbjudan om att gå med i det gränsöverskridande gemensamma kortet avböjdes, och det med rätta, så här med facit i hand.
Entreprenörer tog över.
För några år sedan erbjöds turismens utvecklande till lokala nystartade entreprenörer. Fiskevårdsområdet beslutar om kortpriser, regler och fisketryck, medan entreprenörerna riktar sin energi på turismen. Fiskeområdet kan på kort varsel stoppa kortförsäljningen om fisket blir för hårt.
Detta hade varit omöjligt att utföra om man hade anslutit sig till gemensamhetskortet med Finland. Destinationsföretaget Arelax Lapland i Aareavaara erbjuder boende, hyrbåtar, samt en hel del andra aktiviteter och PK Wildlife utför guidningar av olika slag. Dessa två företag kompletterar varandra på ett utomordentligt sätt.
Det är inte bara fiske som erbjuds utan även småviltsjakt och andra naturevenemang. I den lilla byn Aareavaara, med sina 15 km av Muonioälven, där fem forsar och två strömsträckor skapar otroligt fina flugfiskeplatser.
Inte att förglömma alla lugna sel där båtfisket efter lax är ett säkert kort. Tre aktörer som arbetar med var sitt område, i god symbios med varandra skapar en positiv anda i byn.
Ett outforskat område
För flugfisket är Muonioälven ett relativt outforskat område. Vi som fiskar fluga har inte ens testat nedre delen av området. Dock är ett ställe kartlagt, det är Kaalamakoski som ligger i övre delen av fiskevårdsområdet. Där fick jag min första lax på flugspö 2004.
Forsnacken är indelat i två pooler. Den övre är mer lugnflytande men djupare och nedre poolen är mer strömmande med många stenar som man gärna vill fiska av. Man kan fiska genom båda poolerna om man orkar vada i två timmar.
I den nedre poolen tog jag min största lax på fluga, den vägde 11,5 kg. Med tanke på att det finns fem forsar inom området så borde man kunna hitta sin favoritplats innan någon annan gör det. Man kan göra som många gör, det vill säga köpa in en introduktionsguidning i området. Det är att rekommendera.
Utveckling av en fiskedestination
Det gränslösa sportfisket. Kaalamakoski i Muonioälven. Foto; Gunnar Westrin.
Foto: Gunnar Westrin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!