Tvärstopp för modulboende i Gammelstad

Away Group planerar för upp till 1800 tillfälliga bostäder i Gammelstad. Länsstyrelsen säger dock nej och förbjudit att planerna förverkligas. "Vi ser en risk för skada för världsarvet", säger byggnadsantikvarie Anna Elmén Berg.

Världsarvet Gammelstad kyrkstad skulle riskera att skadas av ett uppfört entreprenörsboende.

Världsarvet Gammelstad kyrkstad skulle riskera att skadas av ett uppfört entreprenörsboende.

Foto: Lars-Göran Norlin

Gammelstad2024-05-27 15:24

Beslutet att utfärda förbud togs av länsstyrelsen 13 maj efter att ha bedömt bolaget Away groups HIA (Heritage impact assessment, en bedömning av påverkan på världsarvet). Länsstyrelsen i Norrbotten menar också att en lämpligare placering av enterprenörsboende bör utredas.

– Vi har utfärdat ett förbud enligt miljöbalken för de föreslagna åtgärderna, säger Anna Elmén Berg som handlagt ärendet.

Bolaget vill exempelvis anlägga:

  • En grusväg cirka 150 lång och 6 meter bred.
  • Grusade parkeringsytor på cirka 1 hektar
  • Grusytor för uppförande av entreprenörsboenden om totalt cirka 4 hektar.

Men i och med länsstyrelsens beslut kan inget arbete utföras på fastigheten. I sin bedömning har länsstyrelsen nått slutsatsen att påverkan på naturmiljö visserligen skulle bli måttlig. Däremot ansågs påverkan kunna bli hög på kulturmiljön.

– Vi såg att planerad anläggning riskerar skada för både riksintresset för kulturmiljö och för världsarvet, säger Elmén Berg.

Det är alltså två olika skyddsformer som berörs där världsarvsskyddet ges genom Unescos försorg och riksintresset är områden utpekade av svenska staten. 

– Länsstyrelsen har helt enkelt bedömt att det finns risk för påtaglig skada för de här intressena.

undefined
Kartan visar Away Groups skiss över hur entreprenörsboendet skulle kunna se ut, längst ned syns Lulevägen som boendet skulle ansluta till. Bilden är hämtad ur länstyrelsens handlingar.

Bolagets HIA ansågs inte hålla måttet då den saknade både analys och bedömning hur företaget skulle påverka världsarvet Gammelstad kyrkstad.

– Vi ser att det kan finnas risk att ett sådant här stort entreprenörsboende vid infarten av världsarvet exempelvis kan påverka vägen fram till det. Där går gamla kustlandsvägen som funnits där i flera hundra år, säger Anna Elmén Berg.

Ett entreprenörsboende skulle också kunna påverka på så vis att kyrkstaden, kyrkbyn och kyrkogården växer ihop med övrig bebyggelse.

– För att bevara kulturmiljön vill man ha ett respektabelt avstånd till exempelvis industriområdet.

Beslutet kan överklagas i upp till tre veckor, men gäller omedelbart från det att beslutet fattats. I ett mejl till Norrbottens-Kuriren skriver Away Groups vd Björn Selderup att bolaget avser att överklaga beslutet. 

Björn Selderup anklagar även länsstyrelsen för jäv i en skrivelse till landshövding Lotta Finstorp och menar att en person med stark anknytning till kyrkbyn varit med i processen. Länsstyrelsen har svarat att beslutet ska ligga fast men att jävssituationen behandlas i ett separat ärende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!